Walter Etty: Rover moet korting voor leden regelen
"Rover is goed bezig, maar het lage aantal van 5600 leden maakt de vereniging kwetsbaar. Rover zou meer kunnen inspelen op de individuele reiziger. Bijvoorbeeld met meer aandacht voor de fiets en de deelauto en korting op een OV-chipkaart." Dat zegt Walter Etty, oud-voorzitter van de Consumentenbond.
Etty is nu als partner van bureau Andersson Elffers Felix onafhankelijk voorzitter van Samen op reis. In die initiatiefgroep laten Rover en actie-organisatie Urgenda topmensen uit de ov-sector verbeteringen regelen.
“De Consumentenbond is in feite een uitgeverij die met de winst op tijdschriften de belangen van de leden behartigt. En de ANWB kan dankzij de Wegenwacht ook dat soort service verlenen aan de leden”, vergelijkt Etty. “Op eenzelfde manier zou Rover met vervoerders kunnen onderhandelen over een postpaid OV-Business Card voor de leden, zodat ze achteraf de rekening voor hun reizen thuisgestuurd krijgen. Door de korting kunnen ze hun lidmaatschapsgeld terugverdienen. Zo’n verdienmodel geeft Rover meer autonomie, een sterkere band met de leden en meer invloed in de ov-sector.”
“Binnen Rover heerst soms een anti-autosfeer, terwijl de auto voor veel mensen net zo’n gewoon vervoermiddel is als de fiets. Voor vervoer van deur tot deur met fietsen en deelauto’s zou Rover strategische bondgenootschappen kunnen sluiten met de Fietsersbond en de ANWB. Bijvoorbeeld om de keuze bij het stallen van fietsen te vergroten.”
Volgens Etty moet de reizigersvereniging oppassen geen onderdeel van het compromis te worden. “Vervoerders zijn zelf verantwoordelijk voor de contacten met hun klanten. Rover moet niet in hun plaats spreken. Anders zeggen vervoerders: we hebben het aan de klanten gevraagd, terwijl ze bedoelen dat er in het Locov over is gesproken.”
“Bij leden met veel liefde voor het openbaar vervoer is een gevaar dat ze hun eigen hobby’s gaan uitoefenen en vervreemden van de achterban. Treinen spotten en dienstregelingen doorvlooien kan best, maar dan in een apart clubje.”
Etty adviseert Rover een langetermijnvisie op te stellen met een top-10 van dingen die geregeld moet worden plus het jaar waarin dat moet zijn geregeld. “Dan kan iedereen er naartoe werken. Net als met de uitstootnormen van de Europese Unie.”
Meer artikelen met dit thema
De Nederlandse metromythe
24 nov 2023Mensen in grote steden verlaten massaal het ov, ziet bouwkundig ingenieur Wolfgang Spier op basis van rapporten…
'Het is tijd voor een kritisch tegengeluid’
18 aug 2023De stichting Freedom of Mobility werd in 2010 opgericht door machinist Wouter van Gessel en heeft een visie op…
‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’
24 apr 2023Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…
‘Innovaties beginnen vanuit een ander perspectief'
7 apr 2023Marco te Brömmelstroet werd binnen, maar vooral buiten de mobiliteitswereld bekend vanwege het boek Het recht…
In vier stappen meer grip op mobiliteitsarmoede
9 feb 2023Hoewel de aandacht voor mobiliteitsarmoede groeit, experimenteren overheden nog hoe ze ermee moeten omgaan.…
Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data
2 feb 2023In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…
Wat wil de niet-ov-reiziger?
5 jan 2023Nederland staat voor een aantal grootschalige en meerjarige opgaven die schreeuwen om een duurzamer…
‘De reizigers zijn er, nu de stoelen nog’
12 dec 2022Een grote groep werkgevers, verenigd in de coalitie Anders Reizen, wil in 2030 al zijn zakelijke reizen naar…
Reactie toevoegen