Elke sector kent een buitencategorie van persoonlijkheden die zaken in beweging zetten. Wie zijn in het openbaar vervoer deze enthousiastelingen, luizen in de pels, veranderaars en visionairs?
Alle dertien goed
Enthousiastelingen
Staan blijmoedig in het leven en zien altijd de zonnige zijde, de kansen en mogelijkheden.
1. Gerbrand Schutten
Passievolle directeur van Aqualiner (Rotterdam–Heijplaat) en Waterbus (Rotterdam–Drechtsteden), het hoogst gewaardeerde ov in Nederland. Soms lukken zijn plannetjes, soms kan de opdrachtgever ze nog niet aan. Dol op ludieke acties, zoals een professioneel feestje voor de opdrachtgever of een shantykoor op de steiger. Maakt zelf het bedrijfstoilet schoon.
2. Corina de Jongh
Vindingrijke directeur van kennisplatform Railforum. Houdt ondanks zwakke reputatie van de sector de moed erin, en de leden aan boord. Vindt de sfeer op het jaarcongres – ‘de jaarlijkse reünie van de spoorsector’ – belangrijker dan de inhoud. Bedacht de Blije Reizigers Prijs. Heeft haar kantoor verhuisd van saai Hoofddorp naar hip place2be Seats2meet in Utrecht.
3. Pedro Peters
Na bijna 15 jaar de langstzittende directeur: eerst bij GVU en later RET. Vindt eigenlijk dat de Wet personenvervoer 2000 niet geldt voor Rotterdam. Hij wil de RET de bussen laten aanbesteden voor de stadsregio. Kiest voor gedurfde marketing. Een van weinige ov-bazen die actief twittert. Goedlachs, ontspannen en optimistisch, zelfs over OV-chipkaart (nu mét OV-Miles).
Luizen in de pels
Worden door de gevestigde orde als lastig ervaren, maar boksen in hun eentje vaak meer voor elkaar.
1. Arco Sierts
Analyticus die de hele spoorsector met een scherp mesje fileert. Brengt zijn boodschap vaak hard. Berucht om verbasteringen als PrutsRail. Voor de duvel niet bang. Ergert zich aan gebrek aan spoorse kennis bij IenM, NS en ProRail. Heeft achteraf vaak gelijk. Runt zijn eigen adviesbureau PTADC. Bedenkt simpele oplossingen voor ingewikkelde problemen.
2. Stefan de Konink
Stalkt als voorzitter van Stichting OpenGeo vervoerders en overheden per e-mail en telefoon totdat ze actuele ov-data vrijgeven voor app’s. Slim baasje, afgestudeerd in kunstmatige intelligentie. Met zijn NDOV-loket tegenspeler van een andere Stefan: 9292-directeur Hulman. Loopt over met ideeën om ov te verbeteren met behulp van data. Winnaar Blije Reizigers Prijs.
3. Rikus Spithorst
Spitse ex-woordvoerder van Rover die voor zichzelf is begonnen. Doet hetzelfde werk (persberichten uitbrengen, brieven sturen, commentaar geven), maar dan zonder leden. Zijn Maatschappij Voor Beter OV heeft wel partners, maar die zie of hoor je nooit. Weet de vinger feilloos op zere plekken te leggen. Dwingt daarmee regelmatig verbeteringen voor reizigers af.
Visionairs
Kennen het ov door en door en zijn met hun wijsheid in staat theorie en praktijk te verbinden.
1. Frank van Setten
Adjunct-directeur Trein van Arriva, maar in de praktijk het geweten en de spreekbuis van de ov-sector. Bescheiden maar ambitieus, wil het ov hier net zo goed maken als in Zwitserland. Voerde in Gelderland en Limburg het visgraatmodel in; binnenkort volgt Noord-Nederland. Ook geestelijk vader van Het Nieuwe Spoorplan van de regionale vervoerders.
2. Maurits van Witsen
Met zijn 86 jaar de éminence grise van het ov. Emeritus hoogleraar ov-kunde en spoorwegbouw. Scherpe geest, zijn tijd ver vooruit. Bedenker van Spoorslag ’70 (klokvaste dienstregeling), Rail 21 (drietreinensysteem) en RandstadRail. Schrijft nog steeds opiniestukken in NRC Handelsblad en OV-Magazine, en plant nog altijd buitenlandse excursies.
3. Bas Govers
Een van de betere en bredere adviseurs. Zit bijna altijd aan tafel bij strategische projecten, van gemeente tot Rijk. Wil stad en land mooier maken. IJvert met bouwer BAM al jaren voor de aanleg van de ontbrekende spoorlijn Utrecht–Breda. Sinds vorig jaar voert hij ook de lobby aan om de snelheid van de Intercity’s van NS op enkele topcorridors te verhogen.
Veranderaars
Lijken op luizen in de pels, maar opereren niet solo in hun pogingen de ov-sector om te turnen.
1. Geert Kloppenburg
Strateeg bij duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Ergert zich aan het trage tempo van het ov. Stapte daarom naar Arriën Kruyt van Rover en zette met hem de kopstukken van de sector om één tafel. Is dol op koplopers om goede voorbeelden in het zonnetje te zetten in de hoop ook volgers in beweging te krijgen. Initiatiefnemer van Low Car Diet voor nieuwe zakelijke ov-klanten.
2. Auke Huisman
Kenner van telecommarkt die de ov-sector een wake-up-call geeft met zijn vurige pleidooi voor de OV-chip 2.0. Inderdaad, geen kaart. Reizigers willen achteraf betalen via hun mobiele provider. Strong sender. Blijft gewoon doorpraten als je hem niet afremt, zoveel heeft hij te vertellen. Rolde voor NS Zakelijk de nieuwe NS-Business Card uit. Verwoed blogger.
3. Bart Schmeink
Een verademing in het vastgeroeste ov. De enige directeur van een vervoerder met een bevlogen, fris en origineel verhaal (‘hoezo niet spreken met de bestuurder?’). Niet bang om heilige huisjes te slopen. Wilde naar nul euro subsidie voor zijn GVB. Stapte daar helaas al snel op. Mag zich binnenkort als hoogste baas van Connexxion ook met daden gaan bewijzen.
Alles ineen: Frank Visser
Fractiemedewerker van ChristenUnie is enthousiasteling, luis in de pels, visionair en veranderaar ineen. Spraakwaterval. Zet onderwerpen op de politieke agenda die IenM, NS en ProRail laten liggen. Zoals programma van eisen voor het hoofdrailnet, OV-chip 2.0 en Intercity’s die 200 rijden. Schrijft al jaren aan een boek over wat er beter kan in de spoorsector. Wil maar niet af komen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wegen ‘versporen’ voor Publieke Mobiliteit?
1 mei om 13:11 uurJe kunt een auto, boot of vliegtuig kopen en daarmee zelf rijden, varen of vliegen. Maar een trein kopen en…
NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025
27 feb om 12:35 uurDe jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…
Oproep voor een KennisBank Bus
6 feb om 08:30 uurBeleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…
Keolis beproeft anders roosteren buschauffeurs
3 okt 2023Keolis start in januari 2024 in Almere de pilot 'Samen Roosteren', waarbij buschauffeurs online hun eigen…
Ná de innovatieve pilots
2 mei 2023Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…
Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data
2 feb 2023In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…
Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk
13 okt 2022Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…
Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie
22 aug 2022In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…
Reactie toevoegen