NS dingt voor het eerst sinds negen jaar weer mee naar een regionale treindienst. Het bedrijf heeft een bieding gedaan op de exploitatie van de lijn Gouda–Alphen aan den Rijn. De andere inschrijver is Arriva, meldt de provincie Zuid-Holland.
NS biedt na jaren weer op regionale spoorlijn
Van de dertig ‘onrendabele lijnen’ die NS in de jaren negentig aanwees, heeft het bedrijf er nog drie: Gouda–Alphen aan den Rijn, Rotterdam–Hoek van Holland Strand en Zwolle–Kampen.
De andere 27 zijn aanbesteed en overgenomen door de regionale railvervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia. NS won weliswaar in 2004 de concessie Zutphen–Apeldoorn, maar is die regionale lijn eind 2012 kwijtgeraakt aan Arriva.
In 2005 bood NS voor het laatst op regionale spoorlijnen: de Valleilijn (Amersfoort–Ede-Wageningen) en met het inmiddels opgeheven dochterbedrijf RegiolinQ op de MerwedeLingelijn (Dordrecht–Geldermalsen). Die twee aanbestedingen werden gewonnen door respectievelijk Connexxion en Arriva. Daarna heeft NS de handdoek in de ring gegooid en niet meer ingeschreven op regionale spoorlijnen.
De drie resterende regionale spoorlijnen van NS – waar het bedrijf met een onderhands verleende concessie rijdt – krijgen de komende jaren een andere status. Gouda–Alphen aan den Rijn wordt per 2016 aanbesteed. Rotterdam–Hoek van Holland Strand verhuist in 2017 naar stadsvervoerder RET. En de provincie Overijssel besteedt Zwolle–Kampen waarschijnlijk een keer aan. De onderhandse NS-concessie loopt in elk geval in december 2015 af.
Met de inschrijving op Gouda–Alphen aan den Rijn stapt NS af van de eigen Sprinterformule met conducteur. De provincie Zuid-Holland vraagt namelijk geen Sprinters in NS-huisstijl, maar light trains in de rood met grijze uitmonstering van R-net (Randstad-net). In april maakt de provincie bekend wie vanaf 11 december 2016 de 15-jarige concessie Gouda–Alphen aan den Rijn wint: zittend vervoerder NS of regionaal marktleider Arriva.
NS heeft ook aangekondigd in te schrijven op twee te decentraliseren stoptreinverbindingen van het hoofdrailnet in de provincie Limburg: Roermond–Maastricht Randwyck en Heerlen–Sittard. “NS zal gaan bieden om deze lijnen te behouden en hiervoor worden bidteams samengesteld”, schrijft NS in het jaarverslag over 2012.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec om 11:05 uurDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Reactie toevoegen