Bestuurslid Rover knapt station Deurne op
Het station van Deurne wordt een parkachtige omgeving waar het heerlijk toeven is. Dat is althans de inzet Michel Lintermans, landelijk bestuurslid van Rover en inwoner van Deurne. Hij is inmiddels een jaar bezig om bedrijven en maatschappelijke organisaties te mobiliseren om het station in de Brabantse Peel te verfraaien.
De omgeving van Deurne is prachtig, maar het NS-station is grijs en somber. Dat was Lintermans al langer een doorn in het oog. Op reis in binnen- en buitenland zag hij hoe je met simpele middelen een station tot een prettige verblijfsplek maakt. Engeland kent het fenomeen Community Rail; een regionaal samenwerkingsverband dat een spoorlijn of een station adopteert en verfraait. Michel Lintermans moest in Deurne de kar vooral zelf trekken.
Lintermans: “In een gebied waar het prettig toeven is voelen mensen zich veilig. Als het er netjes en verzorgd uitziet is er ook minder vandalisme. Dan zijn gemeente, NS en ProRail ook minder geld kwijt aan reparatie en toezicht. Het creëren van een mooiere omgeving verbindt de mensen. En het is een visitekaartje voor Deurne, goed dus voor detailhandel en toerisme.”
Inmiddels heeft Lintermans samen met imkers weidebloemen ingezaaid langs het spoor, op kosten van het Waterschap. “Bloemen en planten in de omgeving zijn belangrijk voor bijen, vlinders en vogels. Zo maken we van de spoorzone als het ware een groene loper door Deurne.” Op de glazen geluidswal bij het station komen stickers van dieren uit de Peel.
Samen met een student aan de Groene Campus, Teun Hoeks, maakte Lintermans een ontwerp voor de vergroening van het station. Op perron 2-3 komen plantenbakken te staan met een brede rand eromheen waar mensen op kunnen zitten. Het wordt er nog aangenamer als NS wifi installeert op het station.
Op de daken van het stationsgebouw en de wachtruimten komt wat Lintermans betreft sedum. Dat isoleert en is duurzaam. Mogelijk komen er ook zonnepanelen, zodat het station in de eigen energiebehoefte kan voorzien. Philips is bereid gevonden om de tl-bakken te vervangen door zuinige led-verlichting. Daarmee zou Deurne na station Eindhoven Strijp S het tweede proefstation worden.
Deze zomer nog realiseren ProRail en Brabant Water een watertappunt op het station, zodat reizigers hun waterflesje gratis kunnen vullen. Het grijze elektriciteitshuisje naast de fietsenstalling krijgt een foto van het oude station van Deurne op de zijgevel. De inspiratie deed Lintermans op bij station Den Dolder, waar een ‘groen’ huisje op het perron staat.
De afvalbakken op het station worden bekleed met tekeningen van Deurne, die worden gemaakt door verstandelijk gehandicapten via de Stichting Beeldend Schoon. Zij hebben hetzelfde al eens gedaan op station Eindhoven.
Ergens op het station zou Lintermans een boekenzwerfkast willen neerzetten. Een kast waar mensen boeken kunnen uithalen en inzetten. “Dan heb je wat te lezen onderweg.”
Op de gevel van het station komt een foto van het dorpsplein van Deurne met de tekst van Het Dorp van Wim Sonneveld/Friso Wiegersma. Het stationplein wordt heringericht. De gemeente gaat het autoverkeer omleiden en er komt een Kiss+Ride-strook. Het plein krijgt nieuwe bestrating en natuurstenen randen rond de bomen.
De opknapbeurt van het station betaalt Lintermans van subsidie, sponsoring en giften van bewoners, bedrijven en instellingen. Met de opbrengst van advertenties op de stoep, ‘clean advertising’, kunnen nieuwe ideeën worden verwezenlijkt.
Bij het project zijn ongeveer 30 partijen betrokken. Over de kosten laat Michel Lintermans zich niet uit. “Belangrijker is wat het oplevert: een mooier, gezelliger en veiliger station.”
Meer artikelen met dit thema
‘Vergeet de belevingswaarde niet’
30 nov 2023“Belevingsonderzoek krijgt steeds meer aandacht”, constateert belevingsonderzoeker Rick Schotman van Goudappel…
Bouwen boven het spoor heeft toekomst
2 nov 2023Met de woningbouwopgave en mobiliteitstransitie voor de deur, gecombineerd met de wens om groengebieden te…
Minder bushaltes alléén niet gelijk aan minder bereikbaarheid
14 aug 2023Dat steeds meer bushaltes verdwijnen is een feit. Maar dat betekent niet per se dat de bereikbaarheid…
Barneveld-Noord kan goede energiehublocatie zijn
10 aug 2023Barneveld-Noord kan een goede energiehublocatie zijn, vertellen burgemeester Jacco van der Tak en wethouder…
'De maatschappelijke impact van toegankelijke stations is onbetaalbaar’
28 jul 2023Als programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail was Bram ’t Mannetje acht jaar lang verantwoordelijk voor het…
Purmerend: van autostad naar ov-stad
10 jul 2023In den beginne bevond zich er louter natte veengrond, maar inmiddels kent ‘autostad’ Purmerend vooral autowegen…
Hoekse Lijn rijdt door tot het strand
31 mrt 2023Het metrostation Hoek van Holland Strand is op vrijdag 31 maart geopend. Reizigers kunnen voortaan vanuit…
Ruimte voor lokale initiatieven in Stationsagenda 2040
10 feb 2023Het ministerie van IenW heeft een subsidie toegekend van 120.000 euro aan de Vereniging Station Lokaal (VSL).…
Wat een geweldig plan voor station Deurne; je zou willen dat er meer van zulke initiatieven komen in Nederland, b.v. in Almere waar alles steen en staal is.
Ingediend door José Vossen op vr, 27/06/2014 - 18:56
Reactie toevoegen