Reizigers die in 2016 de snelle trein willen nemen tussen Amsterdam en Londen, moeten halverwege uitstappen voor een veiligheidscontrole. Dat kan een flinke vertraging opleveren.
Forse vertraging dreigt voor reizigers Amsterdam–Londen
Nu het Eurostar-netwerk uitbreidt, lijkt het erop dat er behoorlijk wat haken en ogen zitten aan de eisen die de Britten stellen aan de grenscontroles. De International Railway Journal concludeert op basis van de European Railway Timetable dat passagiers die gebruik gaan maken van de nieuwe verbinding tussen Marseille en Londen (die vanaf 1 maart 2015 gaat rijden) maar liefst een uur en drie kwartier kwijt zijn aan grens- en veiligheidsprocedures. In die tijd moeten ze met hun bagage uit de trein naar het noordelijke uiteinde van de bovenste verdieping voor de controle. Tijdens de experimentele verbinding Aix-en-Provence–Londen die vorig jaar in de zomer reed, waren passagiers 1 uur en 32 minuten kwijt.
Een woordvoerder van Eurostar wil de vertraging in Lille bevestigen noch ontkennen. "Het is nog pure speculatie. We verwachten in de komende maanden de definitieve dienstregeling rond te hebben." Wel bevestigt de woordvoerder dat een soortgelijke procedure ook gaat gelden voor de dienst van Amsterdam naar Londen, die in 2016 ingaat. Hoeveel vertraging dat dan zal gaan opleveren is nog niet bekend. Passagiers vanuit Londen naar het vasteland kunnen gewoon in een keer doorreizen.
Meer artikelen met dit thema
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Onderzoek PBL: Fors langere reistijden voor OV-gebruikers, vooral buiten de stad
26 sep om 11:35 uurDe afhankelijkheid van het openbaar vervoer zorgt ervoor dat mensen in landelijke gebieden of aan de randen van…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Toen de NS na het Fyra-echec de Eurostar Londen-Amsterdam presenteerde in het 'reparatiepakket' voor de Fyra en de Benelux waren wij -en met name onze medewerker Geert van Lierde- de enigen die riepen dat dit een gigantische fopspeen was: immers voor een doorgaande verbinding zouden grensposten gebouwd moeten worden in Rotterdam, op Schiphol en in Amsterdam vanwege de hysterische angst van de Britten voor alles wat naar Schengen ruikt. We zijn blij dat dit nu ook wat breder bekend begint te raken en dat een echte snelle en doorgaande Eurostarverbinding er niet in zit en ontmaskerd is als dat wat het was: een fopspeen van NS, die nooit echt serieus bedoeld kan zijn geweest. Voor een in- en uitstapcontrole in Brussel mag je rustig anderhalf uur rekenen. En wie zit er nu op zo'n verbinding te wachten? Gewoon Amsterdam-Brussel per Thalys en overstappen op de Eurostar op Brussel-Zuid. Even snel en minstens zo efficiënt.
Ingediend door Wim Faber op do, 11/09/2014 - 15:32
Dat er in Brussel zo'n controle zou komen, kon je inderdaad al weten. De Britse grensorganen willen immers wegens de extra kosten geen extra controleposten elders in Europa bovenop de posten die ze nu al hebben.
Ingediend door Rian van der Borgt op do, 11/09/2014 - 20:07
Door het steeds stellen van scherpere eisen ten aanzien van het reizen per trein naar de UK (hoe wordt dat als Scotland straks wel Schengen gaat worden?). Lijkt dat London voor velen per vliegtuig de beste methode, ondanks dat zowel vanuit Duitsland, Frankrijk en Nederland initiatieven worden ondernomen de reis per trein sterk te willen verbeteren. Ben wel teleurgesteld in de reacties die ik nu gelezen heb. De een claimt dat ze de enigen waren die deze fopspeen doorzagen, de ander weet al dat er geen extra Schengen grensposten gaan komen. Stel voor deze wijsheden meteen te delen met bijvoorbeeld DB Internationaal, Aachen en Liege. Komt geen trein naar London en wees niet bang dat Liege en/of Aachen door deze nieuwe dienst voorbij gereden gaat worden.
Ingediend door Robert Jan Roos op zo, 14/09/2014 - 21:54
Oud nieuws. In 2010 deelde ik deze 'wijsheden' al met Eurostar, DB en Prorail. Maar niemand had een concreet antwoord op de vraag hoe het in de praktijk zou werken. Op dat moment was het nog de bedoeling dat de treinen tussen Amsterdam en Londen in 2013 zouden gaan rijden. Zie hier: http://www.devries.fr/2010/10/24/2013-londen-amsterdam-hst/
Ingediend door Stefan de Vries op vr, 05/12/2014 - 13:01
Geen oud nieuws, omdat je zelf al aangeeft dat niemand een praktijkantwoord had. Het nieuws in dit bericht zit hem juist in dat praktijkvoorbeeld.
Ingediend door Vincent Wever op vr, 05/12/2014 - 13:17
Ok, zo bezien dan geen oud nieuws. Maar de praktische problemen voor deze beoogde verbinding heb ik in 2010 aangekaart, en nog steeds is er geen oplossing voor.
Ingediend door Stefan de Vries op vr, 05/12/2014 - 13:20
Reactie toevoegen