Jongeren tussen 18 en 29 droegen de afgelopen tien jaar het meest bij aan de reizigersgroei op het spoor. Dit blijkt uit ‘Mobiliteitsbeeld 2014’ van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).
Jongeren goed voor reizigersgroei bij NS
Tussen 2004 en 2013 groeide het aantal reizigerskilometers per trein met 24 procent: van 14,5 miljard in 2004 tot bijna 18 miljard in 2013. Een jaarlijkse groei van gemiddeld bijna 2,5 procent. Vijftien procent van die groei is te verklaren door de bevolkingsgroei, een toename van het aantal studerenden, de gestegen brandstofprijzen en extra treinen, blijkt uit het rapport.
Imagoherstel
In het overzichtje hiernaast heeft het KiM een verzamelpost opgenomen van 14 procent groei ‘overige factoren’. Het gaat om het imagoherstel van NS, na de desastreuze jaren tussen 2000 en 2004 met slechte punctualiteit, negatieve pers en reizigersverlies. Verder zette NS treinen effectiever in, was het bedrijf succesvol met marketing en steeg het treingebruik onder jongeren. Vier procent van de groei ging weer verloren door duurdere treinkaartjes, die meer in prijs stegen dan de gemiddelde prijsstijging.
Met effectievere treinen bedoelt het KiM onder meer de rechtstreekse treinen die NS inzet naar Schiphol vanaf Nijmegen en Eindhoven. Er zijn stations toegevoegd en er worden meer stations bediend met bestaande Intercity’s op de Oude Lijn (Amsterdam–Haarlem–Leiden–Den Haag HS–Rotterdam). Ook heeft NS treindiensten kunnen verleggen naar de Hanzelijn.
Kruidvatkaartjes
Hoewel er geen harde cijfers van zijn is NS waarschijnlijk ook succesvol met het vermarkten van treindiensten. Veel reizigers maken gebruik van actietarieven, zoals de Kruidvatkaartjes. Het reismotief ‘vrije tijd’ droeg het meest bij aan de reizigersgroei op het spoor in de periode 2004-2013.
De leeftijdsgroep die de grootste bijdrage leverde aan de reizigersgroei waren de 18- tot 29-jarigen. Het autobezit onder jongeren is laag. Door de toename van het aandeel studenten in de bevolking is ook het aantal treinkilometers zijn gegroeid dat studenten afleggen tegen gereduceerd of vol tarief. Het gaat om ongeveer een kleine extra procentpunt groei van de totale reizigersgroei per spoor tussen 2004 en 2013.
Waar het totale treingebruik in 2013 nog iets groeide, nam het vervoer bij NS voor het eerst sinds 2004 af, met een half procent ten opzichte van 2012. Dat ligt vooral aan het overdragen van de treindiensten Apeldoorn–Zutphen en Zwolle–Emmen eind 2012 aan Arriva. Daarnaast daalde het gebruik van de OV-studentenkaart. Studenten mogen sinds augustus 2012 nog maar een jaar na de toegestane studieduur met de Studentenkaart reizen, in plaats van drie jaar. Het reizen met reguliere kaartsoorten nam wel toe.
Ook het gebruik van bus, tram en metro nam toe van ongeveer 6,3 miljard reizigerskilometers in 2004 tot 7 miljard in 2011. Deze groei vond vooral plaats tussen 2009 en 2011. Sinds 2012 zijn er geen landelijke gegevens meer over het gebruik van bus, tram en metro. Na de verplichte invoering van de chipkaart is het Wroov-reizigersonderzoek afgeschaft.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wegen ‘versporen’ voor Publieke Mobiliteit?
1 mei om 13:11 uurJe kunt een auto, boot of vliegtuig kopen en daarmee zelf rijden, varen of vliegen. Maar een trein kopen en…
NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025
27 feb om 12:35 uurDe jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…
Oproep voor een KennisBank Bus
6 feb om 08:30 uurBeleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…
Keolis beproeft anders roosteren buschauffeurs
3 okt 2023Keolis start in januari 2024 in Almere de pilot 'Samen Roosteren', waarbij buschauffeurs online hun eigen…
Ná de innovatieve pilots
2 mei 2023Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…
Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data
2 feb 2023In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…
Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk
13 okt 2022Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…
Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie
22 aug 2022In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…
Reactie toevoegen