Trolleybussen die stroom halen uit de bovenleiding én uit batterijen, rijden al volop in China en nu ook in Europa. Maar de actieradius die Arnhem wil, hebben ze nog niet.
Op batterijen rijdt trolley nog niet ver
Guido Bruggeman, onafhankelijk adviseur stedelijk openbaar vervoer, wreef zijn ogen uit toen hij afgelopen woensdag het artikel las op deze website dat Arnhem een gelede trolleybus laat ontwikkelen die ook op batterijen kan rijden. “Weer een voorbeeld van Holland op z’n smalst”, reageerde hij onder het bericht. “We gaan in Nederland toch niet het wiel opnieuw uitvinden voor een techniek die al tien jaar oud is?”
“Zogenaamde dual-powered of hybride trolleybussen rijden al sinds 2005 in China en sindsdien zijn er duizenden van geleverd”, schreef Bruggeman. “Een dual-powered trolleybus kan zowel op bovenleiding als batterijen rijden, afhankelijk van het traject. Tijdens het rijden op de bovenleiding worden de batterijen opgeladen.”
Zelfs in Kazachstan rijden al 200 dual-trolleybussen, geleverd door de Chinese busfabrikant Youngman. Bruggeman: “In China ben ik overal trolleybussen zonder bovenleiding tegengekomen. Busstations en trolleybusdepots worden daar zonder bovenleiding uitgerust. Dat bespaart fors op de kosten van bovenleiding en geeft veel flexibiliteit. In de binnenstad van Beijing rijden alle trolleybussen zonder bovenleiding.”
In Europa zijn de Chinezen nog niet actief, zegt Bruggeman, maar in Rome zijn al wel gelede trolleybussen op batterijen te zien (sinds 2005) van de Poolse leverancier Solaris. Ook aan het Duitse Eberswalde heeft Solaris hybride trolleybussen geleverd. En een bestelling van 108 van dit soort voertuigen gaat in 2015 naar Boedapest.
[embed]https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=pTJYsIdZlTg[/embed]
Luzern heeft ze al en Bern wil ze, hybride trolleybussen van de combinatie Vossloh/Kiepe (leverancier van de elektrische installatie) en busbouwer Hess. Zürich heeft zelfs dubbelgelede trolleybussen op batterijen van dit duo. Met busbouwer New Flyer gaat Vossloh/Kiepe dual-powered trolleybussen leveren aan San Francisco en Seattle.
De actieradius van al deze hybride trolleybussen is nog beperkt. Ze rijden meestal niet verder dan 4 kilometer op batterijen. De dubbelgelede trolleybus van Vossloh/Kiepe slechts anderhalve kilometer. Dat is dan ook waar de gemeente Arnhem in een reactie op de kritiek van Bruggeman op wijst: “Deze trolleybussen halen bij lange na niet de actieradius waar we in Arnhem over praten, namelijk 10 kilometer.”
Bruggeman verwacht dat net als in China nieuwe trolleybussen in Europa in de toekomst standaard met batterijen zullen worden geleverd. “De beperkte actieradius van 4 kilometer kan natuurlijk worden uitgebreid door technische aanpassingen.” En dan is het beter om in zee te gaan met leveranciers die de techniek al onder de knie hebben, vindt Bruggeman. “Het principe van opladen en opslaan van energie blijft natuurlijk hetzelfde bij een afstand van 10 kilometer. Je hebt alleen grotere batterijen nodig. Meer van hetzelfde dus.”
Afgezien van het nog beperkte bereik van de hybride trolleybussen, is het automatisch koppelen aan de bovenleiding nog een aandachtspunt, zegt Bruggeman. “Dat gaat nog niet altijd goed. Maar er zijn al wel systemen in ontwikkeling waarbij de trolleystangen lasergestuurd de bovenleiding opzoeken om automatisch aan te koppelen.”
In het centrum van Beijing rijden de trolleybussen zonder bovenleiding.
Dubbelgelede bus van Hess/Vossloh Kiepe in Zürich. De actieradius op batterijen is anderhalve kilometer.
Foto helemaal boven: De gelede bus van Solaris in Rome rijdt hooguit vier kilometer los van de draad.
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov om 11:16 uurUtrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov om 14:55 uurStel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt om 14:34 uurIn de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Méér ov-reizigers in provincie Utrecht, maar nog altijd veel uitval
16 sep om 16:49 uurHet aantal ov-reizigers in de provincie Utrecht is weer bijna op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie.…
Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft
11 jun om 16:38 uurDe twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…
Reactie toevoegen