Met het Ambitiedocument Mooi is de stad Groningen weer een stap verder richting een vernieuwd Hoofdstation. Tussen 2016 en 2020 wordt de Groningse spoorzone voor 275 miljoen verbouwd.
Hoofdstation Groningen krijgt perronplein
De plannen voor het Hoofdstation zijn uitgewerkt in een Ruimtelijk Functioneel Ontwerp en het Ambitiedocument Mooi. De Stadsbouwmeester, Provinciaal Bouwmeester en Spoorbouwmeester hebben met hulp van NL Architects in beeld gebracht hoe het Hoofdstation er mogelijk uit komt te zien.
Achter het monumentale stationsgebouw komt een nieuw perronplein, op de plaats waar de huidige sporen 1, 2 en 3 worden gedempt. Op het plein is dan ruimte voor terrassen en winkels onder de monumentale kappen.
Het Hoofdstation is altijd een kopstation geweest. Na de verbouwing gaan er doorgaande treinen rijden. De drie meest noordelijke sporen verdwijnen. Het huidige spoor 4 wordt het meest noordelijk gelegen spoor. Daarachter komen drie eilandperrons te liggen. Op de drie noordelijke sporen rijden straks de regionale treinen, op de vier zuidelijke de NS-treinen.
Het busstation verhuist mogelijk naar de zuidkant van het Hoofdstation. In het ontwerp is al ruimte opgenomen voor winkels en reizigersvoorzieningen bij de zuidelijke ingang. Er komt een fietstunnel en een nieuwe ondergrondse fietsenstalling voor zo’n 5.000 fietsen. Daarnaast wil de stuurgroep Groningen Spoorzone een nieuwe fietsenstalling voor 2.200 plekken op de oostflank van het nieuwe perronplein, direct achter het Hunzehuys.
Met een vrij toegankelijke voetgangerstunnel en een fietstunnel onder de sporen wordt de huidige barrièrewerking van het spoor opgeheven. De nieuwe verbindingen bieden kansen voor de ontwikkeling van het Stationsgebied Zuid. De fietstunnel biedt een snelle en rechtstreekse verbinding tussen het Stadsbalkon aan de noordzijde van de sporen en de nieuwe ondergrondse fietsenstalling ten zuiden daarvan.
Dagelijks stappen op het Groningse Hoofdstation ongeveer 35.000 mensen in of uit de trein. Dit aantal groeit naar schatting naar zo’n 45.000 in 2030. De behoefte aan fietsenstallingen in het stationsgebied stijgt naar verwachting van 15.000 plaatsen in 2020 naar 17.500 plaatsen in 2030.
Meer artikelen met dit thema
‘Vergeet de belevingswaarde niet’
30 nov 2023“Belevingsonderzoek krijgt steeds meer aandacht”, constateert belevingsonderzoeker Rick Schotman van Goudappel…
Bouwen boven het spoor heeft toekomst
2 nov 2023Met de woningbouwopgave en mobiliteitstransitie voor de deur, gecombineerd met de wens om groengebieden te…
Minder bushaltes alléén niet gelijk aan minder bereikbaarheid
14 aug 2023Dat steeds meer bushaltes verdwijnen is een feit. Maar dat betekent niet per se dat de bereikbaarheid…
Barneveld-Noord kan goede energiehublocatie zijn
10 aug 2023Barneveld-Noord kan een goede energiehublocatie zijn, vertellen burgemeester Jacco van der Tak en wethouder…
'De maatschappelijke impact van toegankelijke stations is onbetaalbaar’
28 jul 2023Als programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail was Bram ’t Mannetje acht jaar lang verantwoordelijk voor het…
Purmerend: van autostad naar ov-stad
10 jul 2023In den beginne bevond zich er louter natte veengrond, maar inmiddels kent ‘autostad’ Purmerend vooral autowegen…
Hoekse Lijn rijdt door tot het strand
31 mrt 2023Het metrostation Hoek van Holland Strand is op vrijdag 31 maart geopend. Reizigers kunnen voortaan vanuit…
Ruimte voor lokale initiatieven in Stationsagenda 2040
10 feb 2023Het ministerie van IenW heeft een subsidie toegekend van 120.000 euro aan de Vereniging Station Lokaal (VSL).…
Reactie toevoegen