GVB wil dat het bedrijfsleven in Amsterdam meebetaalt aan de aanleg van nieuwe metrolijnen. Dat zei directeur Alexandra van Huffelen vandaag bij de presentatie van het jaarverslag.
GVB: laat bedrijven meebetalen aan metro
De stadsregio Amsterdam investeert komende jaren 400 miljoen in bus- en tramnet, maar op langere termijn is volgens GVB meer nodig. Net als in Londen, Parijs en Kopenhagen zouden bedrijven in Amsterdam moeten meebetalen aan de aanleg van nieuwe infrastructuur en nieuw materieel. “Anders slibt de stad op den duur dicht”, aldus Van Huffelen.
Het duurzaam bereikbaar maken van de stad is volgens Van Huffelen niet alleen een verantwoordelijkheid van de overheid, maar ook van het bedrijfsleven. Want ‘een mobiele stad is de motor van economische groei’. Zij waarschuwt dat Amsterdam met de aankomende verbouwingen rond het Zuidasdok al een pittig voorproefje krijgt van wat de stad staat te wachten als forenzen hun auto niet massaal omruilen voor een ov-abonnement.
Eerder dit jaar stelde Van Huffelen een nieuwe metrolijn voor tussen IJburg en Schiphol. Maar ook andere mogelijke lijnen, zoals het doortrekken van de metrolijn vanaf station Isolatorweg naar het Centraal Station en het doortrekken van deze lijn via de Houthavens naar Noord, worden onderzocht door de gemeente Amsterdam.
Uit het jaarverslag blijkt dat GVB vorig een winst heeft gemaakt van 3,0 miljoen euro, tegenover 0,3 miljoen euro in 2013. Het hogere resultaat komt door de vervoergroei en door lagere lasten, onder andere door een lager ziekteverzuim. Het aantal reizigerskilometers groeide in 2014 met 4 procent; bus daalde 1 procent, bij tram stegen de reizigerskilometers 1 procent en bij metro 9 procent.
De subsidie van de stadsregio loopt de komende jaren terug van 102 miljoen euro in 2012 naar 36 miljoen in 2024. De kostendekkingsgraad, vorig jaar gestegen naar 73,4 procent, moet in 2024 zijn toegenomen tot 90 procent.
Lees ook: Metro Amsterdam verdringt tram en bus en Amsterdamse focus op metro is een gok.
Meer artikelen met dit thema
Datagedreven werken: de sleutel voor publieke mobiliteit?
21 feb om 08:59 uurBinnen de wereld van mobiliteit zijn diverse transities gaande. Naast een transitie van openbaar vervoer naar …
Appels, peren, ov en publieke mobiliteit
20 feb om 16:13 uurAfgelopen najaar berichtten verschillende media dat het openbaar vervoer er op achteruit is gegaan. Koppen als…
Staatssecretaris ontvangt eerste metrokaartje voor doorgetrokken Noord/Zuidlijn
30 jan om 09:04 uurStaatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen, bezocht op woensdag 29 januari de Vervoerregio…
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec 2024In elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec 2024Op dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov 2024Utrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov 2024OV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov 2024Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Reactie toevoegen