Oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat een second opinion uitvoeren naar het gesjoemel van NS tijdens de Limburgse aanbesteding. Het eerste onderzoek was van het advocatenkantoor van NS.
Brenninkmeijer toetst Qbuzz-onderzoek
Om iedere twijfel over de gedegenheid uit te sluiten, laten NS en minister Dijsselbloem van Financiën het onderzoek van advocatenbureau De Brauw Blackstone Westbroek naar de door NS gepleegde onregelmatigheden toetsen door Brenninkmeijer. Alex Brenninkmeijer is momenteel lid van de Europese Rekenkamer en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Tussen 2005 en 2014 was hij Nationale ombudsman.
Advocatenbureau De Brauw rapporteerde dit voorjaar hoe de oud-directeur van Veolia, René de Beer, vertrouwelijke informatie van Veolia over de concessie Limburg doorspeelde naar NS-dochter Qbuzz. In eerste instantie luidde de conclusie van De Brauw dat er geen aanwijzingen waren dat de leiding van NS daarvan op de hoogte was. Een maand bleek uit aanvullend onderzoek van De Brauw dat NS-topman Timo Huges zelf een vertrouwelijke mail van Veolia had doorgespeeld naar Qbuzz.
Ook het onderzoek naar de interne procedures en de bedrijfscultuur bij NS, verricht door onderzoeksbureau Alvarez en Marsal, wordt getoetst door een onafhankelijke onderzoeker. Die opdracht is gegeven aan André de Jong, die werkt bij ABD TOP. Deze consultancy- en interim-managementgroep verricht opdrachten bij de top van de Rijksoverheid. De Jong was daarvoor directeur-generaal Primair en Voortgezet Onderwijs bij het ministerie van Onderwijs en directeur-generaal Rijksbegroting bij het ministerie van Financiën.
Meer artikelen met dit thema
De Nederlandse metromythe
24 nov 2023Mensen in grote steden verlaten massaal het ov, ziet bouwkundig ingenieur Wolfgang Spier op basis van rapporten…
'Het is tijd voor een kritisch tegengeluid’
18 aug 2023De stichting Freedom of Mobility werd in 2010 opgericht door machinist Wouter van Gessel en heeft een visie op…
‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’
24 apr 2023Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…
‘Innovaties beginnen vanuit een ander perspectief'
7 apr 2023Marco te Brömmelstroet werd binnen, maar vooral buiten de mobiliteitswereld bekend vanwege het boek Het recht…
In vier stappen meer grip op mobiliteitsarmoede
9 feb 2023Hoewel de aandacht voor mobiliteitsarmoede groeit, experimenteren overheden nog hoe ze ermee moeten omgaan.…
Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data
2 feb 2023In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…
Wat wil de niet-ov-reiziger?
5 jan 2023Nederland staat voor een aantal grootschalige en meerjarige opgaven die schreeuwen om een duurzamer…
‘De reizigers zijn er, nu de stoelen nog’
12 dec 2022Een grote groep werkgevers, verenigd in de coalitie Anders Reizen, wil in 2030 al zijn zakelijke reizen naar…
Reactie toevoegen