Connexxion en de gemeente Arnhem zijn bezig met de ontwikkeling van een smart grid in het trolleynet. Met overtollige spanning in de bovenleiding zouden elektrische auto's kunnen worden opgeladen.
Trolleynet Arnhem moet auto's opladen
De ontwikkeling van het smart grid moet de doorslaggevende factor zijn om de Interreg-subsidie voor het Trolley 2.0-plan binnen te halen. Met de ontwikkeling van het smart grid voldoet het plan aan het ontwikkelen van werkgelegenheid – lokale bedrijven nemen deel – en aan de eis voor innovatie. Het gaat om een bedrag van tussen de 5 en 10 miljoen euro.
Volgens Hans Aldenkamp, projectmanager infrastructuur en bovenleiding bij Connexxion, staan er zo'n 4000 bovenleidingpalen in de stad Arnhem voor het trolleynet. "Op een gegeven moment ga je nadenken", zegt Aldenkamp, "Er komen steeds meer elektrische auto's, maar het plaatsen van oplaadpalen is duur, vooral midden in de stad."
"De remenergie van trolley's wordt nu teruggeleverd aan de bovenleiding. Normaal neemt de volgende bus dan die energie op, zodat we minder stroom hoeven in te kopen. Maar nu bussen steeds meer zonder bovenleiding rijden, kijken we ook naar andere doelen." Dat heeft nu geresulteerd in een subsidieaanvraag voor een tweetal laadpalen. Via die palen kunnen elektrische auto's in de stad worden opgeladen.
Ook een heel netwerk dat 's nachts gebruikt kan worden, behoort tot de mogelijkheden. Aldenkamp: "De laatste trolley rijdt om 1.00 uur de garage binnen en rond 7.00 uur vertrekt de eerste weer. In de tussentijd kunnen elektrische auto's worden opgeladen. Meer dan overdag, want anders komen onze trolleybussen misschien stil te staan."
Als de subsidieaanvraag akkoord is, moeten eind 2016, begin 2017 de eerste laadpalen met het trolleynet verbonden zijn. Aan het project nemen onder meer de universiteit van Wuppertal, de Hogeschool Arnhem Nijmegen en Vossloh Kiepe deel.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec om 11:05 uurDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Reactie toevoegen