De nu nog rijvaardige treinstellen Mat '64 hoeven niet uit dienst. Met regulier onderhoud kunnen de laatste stellen nog tot 2017 mee. NS schermt met wettelijke beperkingen, maar die zijn er niet.
Mat '64 kan tot 2017 in dienst blijven
Op dit moment rijdt NS nog met 32 stellen Mat '64, ook wel bekend als Plan V of de Apenkoppen. Deze stellen zijn goed voor 5000 zitplaatsen, maar worden begin volgend jaar van de baan gehaald. Vervanging is er pas later in 2016. In september vangen 11 stellen DDM-1, de oude dubbeldekkers, het zitplaatsentekort op. Dat is ook hoog nodig door de uitbreiding van de OV-Studentenkaart voor mbo'ers onder de 18.
Met de herintrede van DDM-1 spreekt NS de laatste strategische reserve aan. Pas in december komen de eerste nieuwe Stadler-Sprinters op de baan. Tot die tijd mag er weinig misgaan, omdat er veel minder stellen langs de kant staan die direct kunnen worden ingezet dan voorgaande jaren. NS erkent dat de strategische reserve inderdaad minder is dan voorgaande jaren. Verschillende bronnen, betrokkenen en materieelexperts, fronsen hun wenkbrauwen bij die aanpak.
Volgens NS moeten de laatste stellen plan V echt van de baan. Een woordvoerder zegt dat ze een grondige revisie nodig hebben, omdat anders hun 'wettelijke levensduur' eindigt. "Opknappen nu de nood zo hoog is? De inspectie staat inzet niet meer toe", zo tekent de Volkskrant uit de mond van een woordvoerder op. Er zouden aanpassingen aan het exterieur en 'nieuwe TSI-eisen' nodig zijn om de stellen door te mogen laten rijden. Daarbij zouden we moeten denken aan een baanschuiver, een gesloten toiletsysteem en aanpassingen op het gebied van passieve veiligheid.
Maar bij de Inspectie is nooit een vraag op tafel gelegd aan welke eisen Plan V zou moeten voldoen om te blijven rijden. "NS heeft zelf aangegeven met Mat '64 te willen stoppen", aldus een woordvoerster. Mocht er toch een revisie plaatsvinden, dan zijn eventuele extra eisen volgens haar maatwerk. Dit voorjaar deed de inspectie (ILT) naar aanleiding van een aanrijding in Teuge weliswaar de suggestie om baanschuivers op de stellen te monteren, maar een verplichting was dat allerminst.
De revisie waarover NS rept is, voorlopig althans, bij de meeste treinstellen nog niet aan de orde. Onderhoudsbedrijf Nedtrain, een dochter van NS, rekent voor Mat '64 een revisietermijn van 9 jaar en 3 maanden. De laatste stellen kregen hun revisie eind 2007. Uitgaande van die termijn, hoeven slechts twee stellen rond de jaarwisseling terzijde te worden gesteld. Daarna kan de rest in principe tot mei blijven rijden, waarna ze geleidelijk moeten afvloeiien. "De laatste zeven stellen kunnen theoretisch zelfs tot in 2017 mee", aldus een materieelexpert.
NS ontkent dat er tot 2017 kan worden doorgereden. Het geleidelijk afvoeren van het materieel zodra de revisietermijn daadwerkelijk is verstreken, zoals NS normaal gesproken altijd doet, is volgens de woordvoerder geen optie. "Je wil een voorspelbaar product neerzetten en niet elke maand weer andere treinen en ingewikkelde onderhoudsschema's", aldus de zegsman.
De vraag is of doorrijden verstandig zou zijn. Een van de vele redenen die NS zelf nog aangeeft is het gebrek aan onderdelen om de treinen te onderhouden. "We moeten onderdelen vaak speciaal laten maken. Dat kost een hoop tijd en geld", aldus een woordvoerder. Volgens betrokkenen is de doorlooptijd van onderhoud bij de Mat '64 inderdaad erg lang. Maar daartegenover staat dat een deel van de onderdelen makkelijk te krijgen is, omdat ze kunnen worden 'geplukt' van de stellen die aan de kant staan. "Een zoektocht naar onderdelen is geen optie", aldus de woordvoerder. "Bovendien geldt dat de hardst slijtende onderdelen overal versleten zijn, dus ook bij de sloopstellen."
"Het minste dat NS kan doen is de stellen tot april aanhouden als strategische reserve, om ze daarna uit te ruilen met de DDM-1-stellen die dan in dienst komen", zegt een betrokkene. Maar dat is NS niet van plan. Zodra ze terzijde zijn gesteld, wacht de slopershamer.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
@John: klopt, want de persoonlijke visie van het NS-management is veel belangrijker dan de reiziger. Laat die maar (in de stampvolle trein/in de kou) staan. De HRN-concessie is binnen, op kantoor zitten we prima op onze vergaderstoelen, goudomrande arbeidsvoorwaarden en het meer dan uitstekende NS-salaris komt elke maand keurig op tijd binnen op de girorekening. De HGB-IV-bewoner zit er warmpjes bij. Wie maakt ons wat?
Deze warme kruik gaat net zolang te water totdat....
Ingediend door ACF Sierts op di, 01/12/2015 - 14:51
Geachte MVM,Hondenkoppen rijden als sinds 1997 niet meer(niet in NS dienst in ieder geval)dus wat bedoel je?Het meest opmerkelijk is wel dat het artikel het wel juist zegt maar dat jij maar weer een titel boven water tovert net als toen RTV Oost meldde dat NS niet meer op de Emmerlijn reed en men afscheid nam van de Hondenkop,tenenkrommende journalistiek,waarom niet de naam geven die de trein draagt,is dat zo moeilijk?
Ingediend door Bart op di, 22/12/2015 - 19:08
Verstandig van NS, en waar feest nog wel..:-)
Ingediend door Hans op wo, 16/12/2015 - 08:35
Ik heb niet alle reacties gelezen, maar het zou over Mat64 moeten gaan. Sinds de nieuwe dienstregeling vanaf 13 december zijn ze van het spoor gehaald want ze kunnen niet meer volgens de NS. Ik woon langs de spoorlijn Arnhem-Nijmegen en vanuit mijn kamer zie ik vandaag de hele dag een waar feest. Naast de intercity's, gerenoveerde DDM's en sprinters van het oude type rijden er de hele dag al oude stammen DDM met een loc ervoor én, jawel, zeker 2 x 2 gekoppelde Mat64-stellen. Drie zitten goed in de lak en zijn dus uit de serie 400, 1 is een half onder de graffiti gespoten 900. NS kan nu al niet zonder Mat64!
Ingediend door Ron op di, 15/12/2015 - 22:54
Daar zijn we het met elkaar over eens, maar wat moet de regering dan doen? Boetes helpen niet, en rechtstreeks ingrijpen in de bedrijfsvoering is ook geen optie, want daarvoor heeft I&M de kennis niet. Dan rest er nog slechts 1 optie: een andere vervoerder voor een deel of voor alles. En dat willen we ook niet, want we willen NS kennelijk toch graag houden.
En dan? U schrijft "terug naar de staat". Maar wat houdt dat scenario concreet in? En waarom zouden de interne problemen bij NS dan ineens wel opgelost worden?
Ingediend door ACF Sierts op di, 15/12/2015 - 12:09
Goed lezen meneer Sierts....
De regering heeft een "controlerende functie" en is niet in eerste aanvang voor problemen
verantwoordelijk, echter draagt ten alle tijden de eindverantwoording ten aanzien van de
gebruikers van het spoor of het nu burgers zijn danwel maatschappijen.....het is de NS
en Prorail gegund om deze taak uit te voeren........(=heeft verkwanseld met een 'd' :) )
Ingediend door Hans op di, 15/12/2015 - 11:54
In aanvulling: met name in de hoek van rijdend personeel en railhobbyisten heerst het (m.i. flagrant onjuiste) beeld dat "de overheid" de (bedrijfs/management)problemen bij NS heeft veroorzaakt. Wat je de overheid WEL hard kunt verwijten, is dat ze de infra bij NS hebben weggehaald, en daar vervolgens geen fatsoenlijk beleid op hebben gezet. Vervolgens is de infra ontspoord. Dat veroorzaakt een deel van de kwaliteitsproblemen, maar zeker niet alle; zie voorgaand bericht.
Ingediend door ACF Sierts op di, 15/12/2015 - 10:39
NS is altijd al zelf verantwoordelijk geweest voor de eigen bedrijfsvoering en is dat nu nog steeds, dus ik snap niet waarom de Regering daar op zou moeten ingrijpen. Als NS niet meer in staat is om zichzelf als bedrijf fatsoenlijk te organiseren, waaronder zaken als 'de juiste kennis op de juiste plaats', dan heeft het zichzelf verkwanselt en wordt het tijd om NS af te schrijven. Dat is een harde boodschap, maar de harde realiteit is dat we in Nederland een hoofdrailnetvervoerder hebben die niet in staat is om zichzelf noch het gewenste product te organiseren, omdat kennis, vakmanschap, klant/markt-gevoel en het aantal treinen tekortschieten. Inderdaad: jammer. Maar voor NS is alleen NS verantwoordelijk.
Ingediend door ACF Sierts op di, 15/12/2015 - 01:28
Beste ACF Sierts,
Negen zinnen, negen vraagtekens (?) , regulieren heeft dat tegenwoordig..begrijp ik..
Kanttekening bij mijn reactie, overheid is uiteraard als voormalig semi-overheid aandeelhouder.
Mij en velen met mij is het een doorn in het oog, dat diezelfde overheid./aandeelhouder
zich permanent met het spreekwoordelijke vingertje wijst en farce boetes oplegt en zo
zichzelf als eindverantwoordelijke distantieert om op plekken in te grijpen, waar dat
noodzakelijk is....
Het spoorbedrijf is door en met de tijdsgeest zo extreem versplinterd, dat er zowel tussen
management en werkvloer als de diverse verschillende takken binnen de huidige organisatie geen enkel " wij "gevoel meer aanwezig is.....Dat ontgaat een gewone sterveling niet eens, daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben als je de feiten kent.
Het management bestaat uit papiertjes.....en keigoede managementdiploma's zijn het
hierdoor "spoormensen"? Neen......no surprise...
De regering heeft een controlerende functie, waarin zij het volop laat afweten...
Struisvogelpolitiek....en zo nu en dan sneuvelt er een kop...
SBB, kijk daar maakt u al uw vraagtekens overbodig.....u begrijpt het volkomen.
Jammer, heel jammer, dat het spoorbedrijf in dit land zo is verkwanseld....vr gr.
Ingediend door Hans op vr, 11/12/2015 - 23:36
@Hans: Hoezo een staatsbedrijf van maken? NS was altijd en is vandaag de dag nog steeds een 100% staatsbedrijf ! Dus dat kan het probleem niet zijn. Bedoel je misschien "een vakinhoudelijk bekwaam geleid spoorbedrijf" ? Zoiets als de SBB? Dat lijkt me prima, maar moet de Regering dat regelen? Hoe dan? Sinds wanneer hebben beleidsambtenaren, Ministers en politici verstand van spoor, treinen en exploitatie? Moet NS dat niet gewoon zelf beter doen? Vakbekwame mensen aan het roer bijvoorbeeld? Of zeg ik nu iets raars?
Ingediend door ACF Sierts op vr, 11/12/2015 - 19:23
De stellen plan V, welke per 13 december daadwerkelijk uit de dienst zouden worden genomen, blijven tot en met maart 2016 in dienst.....Dit is het laatste nieuws....., de
stellen blijven gereserveerd voor de kleinere trajecten/kortere ritten....Onderdelen
zijn inderdaad in overvloed aanwezig van de ter zijde staande stellen e.a..
Sluit mij volledig aan bij de mensen, die beweren dat het management van NS totaal,
maar dan ook over de hele linie in op geen enkele manier 'spoormensen'zijn...
Zij hebben 'papieren/studiestatus'....de meeste problematiek van alledag bij het spoor
is zeer veel eenvoudiger op te lossen, door te luisteren naar de werkvloer.....
Beter dan die zgn. KGB van de NS, die dagelijks mensen "aan het werk" hebben om
facebook e.a te checken op negatieve uitlatingen van NS personeel...
Kom op regering pak je verantwoording.....laten we er alsjeblieft weer een staatsbedrijf
van maken......daar is ECHT IEDEREEN bij gebaat.....
Ingediend door Hans op vr, 11/12/2015 - 19:10
Het is nauwelijks voor te stellen dat treinen die OP PAPIER niet meer mogen rijden, het na 13 december niet meer doen. Maar ja, het is wel erg lastig voor de arrogante managers in Utrecht om op beslissingen terug te komen...
Ingediend door Henk Angenent op do, 10/12/2015 - 20:43
[…] Waarom stopt deze treinen met rijden? De onderhoudstermijn verstrijkt. In 2016 lopen alle revisietermijnen van de mat’64 treinstellen af. Daarna mogen de treinen niet meer rijden anders ben je in overtreding, aldus de NS, het OV Magazine bestrijd dit echter, bekijk dat hier. […]
Ingediend door Nieuwsbrief de… op zo, 06/12/2015 - 13:31
Zo, nu is in ieder geval helder dat NS de reiziger helemaal niet centraal stelt, maar beleidsmatig het leven zuur maakt, en zowel media als Ministerie sluw beduvelt met PublicAffairs-spins om dit weg te poetsen. Hoe verhoudt zich dit u met die "cultuurverandering" waar de nieuwe NS-CEO en ex-politicus Van Boxtel mee schermt? Dat laat zich raden: als volleerd politicus ben je daar ZO goed in, dat iedereen er intuint. Daarom kiezen ze die beste man ook. Of dacht u vanwege zijn spoorvervoerkennis?
Het wordt weer tijd voor ingenieurs aan de top. Die houden niet van luchtbellen en prikken genadeloos door bedrijfsinterne prietpraat. Weg met de overload aan economen, juristen, mooipraters, managers en oud-politici. NS moet weer een degelijk vervoersbedrijf worden.
Ingediend door ACF Sierts op do, 08/10/2015 - 10:28
Dat zal nooit gebeuren...
Ingediend door John op di, 01/12/2015 - 12:13
De grootste klap in vervoercapaciteit zou gemaakt kunnen worden met de V250. Gezakt voor V250, maar 140 km/u moet kunnen. Huur 15 stellen voor 1 jaar en laat Ansaldo maar zorgen voor beschikbaarheid en onderhoud. Laatste kans voor Ansaldo om alsnog te laten zien wat ze kunnen. Hoezo belachelijk idee? Dacht je dat Ansaldo deze kans om er op de internationale markt alsnog eervol uit te komen niet zal grijpen? Reputatie gaat te paard en komt te voet.
Ingediend door ACF Sierts op di, 01/12/2015 - 00:08
Wat mij opvalt is dat de Buffels DM 90 die NS langs de kant heeft staan niet genoemd worden. Deze Buffels hebben ook als stoptrein tussen Groningen en Zwolle gereden.
Dus waarom geen inzet van deze stellen waar wel een toilet aanwezig is en no redelijk modern zijn?
Ingediend door Reijmers op ma, 30/11/2015 - 20:01
Gewoon de afgedankte DM '90 die in Nijmegen staan weer in dienst brengen. Probleem opgelost.
Ingediend door Erno-BE op ma, 30/11/2015 - 18:05
Sorry, maar dit IS mijn WERKELIJKE naam, maat. Als het niet mijn eigen naam was geweest, had ik hier niet mee gereageerd. Over "reaguren" gesproken. :P
Ingediend door Lycomedes of Hecate op za, 14/11/2015 - 15:01
Misschien een idee dat reageren alleen nog maar met volledige en werkelijke naam mogelijk wordt? Prima als je iets vindt, maar dan wel met open visier. Anders wordt het al snel reaguren ipv reageren.
Ingediend door ACF Sierts op vr, 13/11/2015 - 23:39
NS liegt wel vaker. Daarom... Wordt tijd, dat NS in de aanbesteding gaat en er een GOEDE vervoerder voor terug komt. Voor de HSL kunnen ze dan eventueel de X2000, ICE, TGV of BM73-stellen aanschaffen. X2000 is de Zweedse hogesnelheidstrein, die op bestaand spoor, door de kantelbak, ruim 200 km/u kan rijden, net als de Noorse BM73. Ook de Class395 van "British Rail" (opvolgers) kunnen hier eenvoudig dienst doen. Mits ze aan het voltage worden aangepast. Maar, dat komt wel goed, als ze nieuw gebouwd worden voor de nieuwe concessiehouder.
Ook eens wat beter materieel voor de huidige treindiensten is wenselijk. Geen korte SLeTjes, maar gewone treinen van 26,4 meter per "bak". Intercity's en stoptreinen kunnen eenvoudig als Dubbeldekker worden uitgevoerd. Maar, schaf er voldoende aan èn zet lange treinen in, als het nodig is. Niet, zoals de NS doet, 's avonds laat 10 bakken en in de spits 4 of 6 bakken. Dat is vragen om ellende! Maar ja... NS = Niet Snugger!
Ingediend door Lycomedes of Hecate op vr, 13/11/2015 - 22:26
Overvolle treinen (die ontstaan als je Plan V eruit haalt) zijn nu eenmaal het verdienmodel van NS. Anders kunnen ze nooit eens winst maken en gaan ze dood, leer dat nou eens! #sarcasme
Ingediend door Chrisdb op di, 20/10/2015 - 20:49
“Je wil een voorspelbaar product neerzetten en niet elke maand weer andere treinen en ingewikkelde onderhoudsschema’s” aldus de NS zegsman.
Ik wil als reiziger liever niet voorspelbaar moeten staan in de trein.
Dan heb ik echt liever een onvoorspelbaar product waarin ik kan zitten.
Ingediend door Jan op di, 20/10/2015 - 12:41
Als er zo'n hoge nood is hebben die oude hondekoppen in elk geval toiletten aan boord: juist een heel veilig idee bij plotselinge hoge nood. Laatst moest ik meer dan een uur uitzitten in zo'n nieuwe sprinter met tussen al dat glas zelfs geen beschut hoekje geschikt bij Hoge Nood.
Ingediend door MvM op do, 15/10/2015 - 22:18
Ik sluit me aan bij Arco Sierts. De van empathie en visie gespeende managers in de Utrechtse bureaucratie hebben helaas de vakmensen verdrongen. NS is verworden tot een amorfe massavervoerder. De ziel van het spoor is verloren gegaan en nu de boel uit controle is geraakt, gooit men de shit over de schutting en mag de onderwijssector voor een oplossing zorgen. Je moet als manager of ingehuurde ex-politicus maar durven !
Goede vakmensen hadden het materieeltekort al ruim van te voren zien aankomen en een deel van de Plan V-treinen een extra levensverlenging gegeven. Het zijn bovendien karakteristieke treinen met een eigen geluid. Maar ja, de managers zien eigenlijk graag een bedrijf zonder mensen, laat staan dat ze kritische vakmensen of eigenwijze ingenieurs in dienst willen hebben. De regel- en procedureneukers creëren zo hun eigen overbodige functies.
Ingediend door Hans Casteleij… op do, 08/10/2015 - 17:08
Reactie toevoegen