Nummer 5 van OV-Magazine is verschenen, met onder andere de stijgers en dalers van 2015, gedeputeerde Conny Bieze, Pedro Peters over de nieuwe branchevereniging, Wim Kurver over EBS en alles over station Arnhem.
Nummer 5 van OV-Magazine is uit
Dit zijn de onderwerpen:
Van de redactie: Wp 2025
Het rondreizend circus van aanbestedingen en concessies nadert het eind van zijn levenscyclus. Als we in 2025 een flexibele wet willen, moeten we nú beginnen met nadenken, schrijft Marc Maartens.
De stijgers en dalers van 2015
Wie verdienen een pluim voor hun inzet in het afgelopen jaar? En wie of wat kunnen juist beter presteren? De stijgers en dalers van 2015.
Conny Bieze: zonder bushalte nog steeds bereikbaar
Aan de onderkant van de mobiliteitsmarkt is geen plaats meer voor traditioneel openbaar vervoer, stelt de Gelderse gedeputeerde Conny Bieze. “In het ontsluitende verkeer zal op termijn een grote variëteit aan nieuwe diensten ontstaan waar de overheid nog maar een beperkte rol in heeft.”
Column: De dag van morgen
is er in de nieuwe wereld van zelfrijdende voertuigen nog wel plaats voor ov? Jawel, schrift Wilko Mol, als onderdeel van allerlei slimme mobiliteitsdiensten.
OVNL verenigt alle negen vervoerders
Een jarenlange strijd over het al dan niet aanbesteden van het stadsvervoer heeft een wissel getrokken op de onderlinge verhoudingen. Nu zijn de vervoerders zover dat ze een nieuwe branchevereniging oprichten: OVNL. Voorzitter Pedro Peters is ‘blij verrast’.
Hoe EBS na duur leergeld weer opkrabbelt
EBS betrad in 2011 de Nederlandse markt met de concessie Waterland. De nieuwkomer kwam echter al snel in de problemen en hield met moeite het hoofd boven water. Maar sinds kort lijkt EBS weer back in business.
Reportage: station Arnhem supercompact
Na bijna twintig jaar bouwen heeft Arnhem een ultramodern station. Deels van scheepsstaal. De komende zeventig jaar kan het reizigersverkeer ongehinderd toenemen evenals de treinenloop. “Dit station is heel belangrijk als knooppunt voor de regio.”
Buschauffeur loopt steeds meer stress op
Steve Grant had ‘veel eerder’ buschauffeur moeten worden en voor René Zaal kwam een jeugddroom uit toen hij een baan kreeg als bestuurder op de Utrechtse stadsbus. Maar het werk zorgt voor steeds meer stress.
Zone-indeling blijft ondanks chipkaart
Het Regioabonnement Rotterdam Den Haag geldt per 13 december ook in de concessie Hoekse waard/Goeree Overflakkee. Het op het oude zonesysteem gebaseerde sterabonnement bestaat nog steeds. En daar komt voorlopig geen verandering in.
Zeeland beter af met een Intercity
Het aantal treinreizigers in Zeeland is afgenomen nadat in 2013 de Intercity plaatsmaakte voor de stoptrein. Lex Boersma meent dat Zeeland beter af is met twee keer per uur een Intercity op de drie grootste stations.
Wunderline, van Groningen naar Bremen
De Wiederline laat zien hoe succesvol een grensoverschrijdende spoorlijn kan zijn. Groningen en Niedersachsen maken zich op voor de Wunderline, een doorgaande trein naar Bremen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wegen ‘versporen’ voor Publieke Mobiliteit?
1 mei om 13:11 uurJe kunt een auto, boot of vliegtuig kopen en daarmee zelf rijden, varen of vliegen. Maar een trein kopen en…
NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025
27 feb om 12:35 uurDe jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…
Oproep voor een KennisBank Bus
6 feb om 08:30 uurBeleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…
Keolis beproeft anders roosteren buschauffeurs
3 okt 2023Keolis start in januari 2024 in Almere de pilot 'Samen Roosteren', waarbij buschauffeurs online hun eigen…
Ná de innovatieve pilots
2 mei 2023Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…
Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data
2 feb 2023In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…
Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk
13 okt 2022Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…
Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie
22 aug 2022In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…
Alle lof voor het initiatief van Pedro Peters. Hij heeft niet alleen een visie op de toekomst van het OV, maar hij heeft in het afgelopen decennium ook laten zien hoe je een verslonsd en soms chaotisch bedrijf als de RET kan omvormen tot een stedelijk OV-bedrijf dat als voorbeeld mag dienen. In verschillende hoedanigheden ken ik de RET nu een halve eeuw.
Het is fijn om met het OV te reizen in Rotterdam en dat was rond in de jaren rond 2000 wel anders.
Ingediend door Hans Casteleijn op do, 19/11/2015 - 21:53
Reactie toevoegen