Bij het onderzoek naar de onregelmatigheden door NS in de Limburgse aanbesteding is de schijn van partijdigheid niet weggenomen, stelt voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer.
‘Schijn van partijdigheid NS-onderzoek’
Het onderzoek dat advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek instelde naar het vals spel van NS-dochter Qbuzz riep al direct vragen op. Deze ‘huisadvocaat’ van NS liet in een voorlopig rapport op 28 april weten dat er geen aanwijzingen waren dat bij de onregelmatigheden leden van de raad van bestuur van NS waren betrokken. Na aanvullend onderzoek van De Brauw bleek echter het tegendeel, waarna NS-topman Timo Huges en ceo van Abellio Jeff Hoogesteger op 6 juni moesten opstappen.
Brenninkmeijer constateert in zijn verslag dat Huges aanvankelijk opdrachtgever was van het onderzoek door De Brauw. Doordat Huges zelf onderwerp van onderzoek werd, werd de raad van commissarissen formeel de opdrachtgever. Huges bleef zich echter tot aan zijn ontslag intensief met het onderzoeksverslag bemoeien.
Het advocatenkantoor is verstrikt geraakt in conflicterende rollen, zo valt te lezen uit het rapport van Brenninkmeijer. Behalve dat De Brauw door NS was ingeschakeld als onderzoeker, verdedigde het advocatenkantoor NS ook in een zaak van mededingingstoezichthouder ACM en stond het NS bij in de ontslagzaken die het gevolg waren van het onderzoek.
De door De Brauw ingeschakelde oud-rechter Wil Tonkens-Gerkema stelt in haar second opinion dat er geen aanwijzingen zijn dat het onderzoek van De Brauw niet objectief of onafhankelijk is. Maar zij schrijft wel dat De Brauw zelf de regie had moeten houden bij de verhoren en dat de bemoeienis met de ontslagzaken niet zuiver was. Bovendien had De Brauw niet mogen opschrijven dat er geen aanwijzingen waren voor betrokkenheid van de NS-top. Er waren immers al signalen.
Naast de Limburgse affaire heeft advocatenkantoor Jones Day in opdracht van NS twintig concessies onderzocht die NS-dochter Abellio heeft gewonnen tussen 1 januari 2010 en april 2015 en nog lopende concessies van voor 1 januari 2010. Het gaat om biedingen van Abellio UK, Abellio Duitsland en Abellio Scandinavia. Dit onderzoek heeft volgens Jones Day geen aanwijzingen opgeleverd van onregelmatigheden.
Reactie toevoegen