Het doel om minimaal 25.000 woningen te bouwen rond 58 stations in Zuid-Holland kan maar net worden gehaald. Dat staat in de Monitor Stedenbaan 2014 die gisteren is gepresenteerd op de Stedenbaan Conferentie in Dordrecht.
Meer bouwen voor frequente Sprinter
Vóór de crisis bedroeg de planning van het aantal te bouwen woningen nog 40.000. Om de hogere frequentie van de Sprinter Leiden–Den Haag–Rotterdam–Dordrecht niet in gevaar te brengen, mag de woningbouw niet verder teruglopen, waarschuwt de Monitor. Doel van Stedenbaan is meer ov-reizigers in de Zuidvleugel van de Randstad, zodat NS het aantal Sprinters op de Oude Lijn kan verhogen van 4 naar 6 per uur.
Ook het geplande aantal vierkante meters voor nieuwe kantoren is tijdens de crisis geslonken. “Opvallend is dat het aandeel bouwplannen op Stedenbaanlocaties kleiner is geworden ten opzichte van bouwplannen die niet bij hoogwaardig ov liggen: 62 procent nu tegen 81 procent vorig jaar”, staat in de Monitor. “Dit is niet in lijn met de Stedenbaanafspraken.” De provincie Zuid-Holland wil vooral nieuwe kantoren bij grotere stations.
Tussen 2007 en 2012 is het aantal reizigers op de Oude Lijn Hillegom/Sassenheim–Leiden–Den Haag ruim 10 procent gegroeid: van gemiddeld 104.371 naar 115.288 in- en uitstappers per werkdag. Op het traject Den Haag–Rotterdam–Dordrecht beperkte de groei zich tot een kleine 3 procent in die zes jaar: van 207.249 naar 213.633 in- en uitstappers. De groei is vooral te danken aan grotere fietsenstallingen en meer P+R-plekken. In 2013 stagneerde de reizigersgroei op de Oude Lijn. Waarschijnlijk ligt dat aan de werkzaamheden op Den Haag en Rotterdam Centraal en de zuigkracht van de succesvolle RandstadRail.
Sebastiaan de Wilde, directeur Ontwikkeling van NS Stations, maakte op de Stedenbaan Conferentie bekend dat NS onder het motto Fixing the Link meer aandacht gaat besteden aan loop- en fietsroutes van en naar grotere stations. Die routes moeten volgens hem levendig, logisch en veilig zijn en een menselijke maat kennen. De Wilde betreurt het dat particuliere investeringen rond vernieuwde stations achterblijven. Volgens hem is het lastig om de ontwikkeling van stations en de omgeving gelijk te laten oplopen.
Aan Stedenbaan doen mee: provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, regio’s Holland Rijnland, Midden-Holland en Dordrecht, gemeenten Den Haag en Rotterdam, NS en ProRail. Tot 1 januari 2014 was er een programmabureau, nu trekken de negen partijen de kar zelf.
Meer artikelen met dit thema
‘Vergeet de belevingswaarde niet’
30 nov 2023“Belevingsonderzoek krijgt steeds meer aandacht”, constateert belevingsonderzoeker Rick Schotman van Goudappel…
Bouwen boven het spoor heeft toekomst
2 nov 2023Met de woningbouwopgave en mobiliteitstransitie voor de deur, gecombineerd met de wens om groengebieden te…
Minder bushaltes alléén niet gelijk aan minder bereikbaarheid
14 aug 2023Dat steeds meer bushaltes verdwijnen is een feit. Maar dat betekent niet per se dat de bereikbaarheid…
Barneveld-Noord kan goede energiehublocatie zijn
10 aug 2023Barneveld-Noord kan een goede energiehublocatie zijn, vertellen burgemeester Jacco van der Tak en wethouder…
'De maatschappelijke impact van toegankelijke stations is onbetaalbaar’
28 jul 2023Als programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail was Bram ’t Mannetje acht jaar lang verantwoordelijk voor het…
Purmerend: van autostad naar ov-stad
10 jul 2023In den beginne bevond zich er louter natte veengrond, maar inmiddels kent ‘autostad’ Purmerend vooral autowegen…
Hoekse Lijn rijdt door tot het strand
31 mrt 2023Het metrostation Hoek van Holland Strand is op vrijdag 31 maart geopend. Reizigers kunnen voortaan vanuit…
Ruimte voor lokale initiatieven in Stationsagenda 2040
10 feb 2023Het ministerie van IenW heeft een subsidie toegekend van 120.000 euro aan de Vereniging Station Lokaal (VSL).…
Reactie toevoegen