Het aantal slachtoffers op het spoor is de afgelopen tien jaar geleidelijk gedaald, maar het aantal gevallen waarbij treinen door rood rijden is aanmerkelijk toegenomen. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in haar jaarverslag over de spoorwegveiligheid in 2018.
Minder slachtoffers, treinen vaker door rood
Het aantal slachtoffers op het spoor is de afgelopen tien jaar geleidelijk gedaald. In 2018 vielen er 16 dodelijke slachtoffers en 17 gewonden, van wie er 6 ernstig aan toe waren. Van dit totaal zijn 14 dodelijke slachtoffers en 3 zwaargewonden het gevolg van een overwegongeval.
Rijden door rood
In 2018 kwam het 137 keer voor dat een trein zonder toestemming door rood licht rijdt. Dit is een duidelijke toename ten opzichte van de vier jaar ervoor. Daar moet wel bij gezegd worden dat relatief veel van deze vergrijpen gebeuren op rangeerterreinen. “Door de lage snelheden is hier minder kans op gevaar. Daarbij zijn de afgelopen jaren seinen verbeterd en grijpt de automatische treinbeïnvloeding -een soort automatische noodrem- sneller in waardoor de trein eerder tot stilstand komt”, zo schrijft de ILT.
Veiligheidscultuur
De ILT ziet dat individuele ondernemingen leren van de eigen incidenten. Tegelijkertijd constateert de inspectie dat de samenwerking in de sector beter kan. “Daar waar partijen elkaar op het spoor tegenkomen, vormen verbindingen en overdrachtsmomenten risico’s. De kennis- en informatie-uitwisseling moet beter om deze risico’s scherper in beeld te krijgen en te beperken.” Een focuspunt voor de toekomst is daarom het verbeteren van de veiligheidscultuur in de spoorsector.
Meer artikelen met dit thema
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland
2 dec 2022Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…
Reactie toevoegen