Pleidooi voor 'dubbele schaalsprong' fiets en ov
Meer knooppunten, een netwerk van spoor- en lightraillijnen, aangevuld met snelfietsroutes en vol inzetten op fietsparkeren. Niet geheel toevallig pleiten twee organisaties vandaag voor een zogeheten 'dubbele schaalsprong' voor fiets en ov.
De Utrechtse Fietsersbond en de Kracht van Utrecht bespraken het idee al tijdens de seminar De Ideale Tandem, fiets en ov. De afgelopen maanden hebben de organisaties het plan de afgelopen maanden ontwikkeld. Dat ze het vandaag naar buiten brengen is geen toeval, zegt Jan Korff de Gidts van de Kracht van Utrecht. Morgen wordt in de Kamer ook het vervoerplan van NS en het beheerplan van Prorail besproken.
Beide clubs maakten ook al een alternatief plan voor de verbreding van de A27 door Amelisweerd. De landelijke Fietsersbond heeft het idee nu ook omarmd en wil het op de kaart zetten in de regio's en Den Haag bij het vrijmaken van infrastructuurbudgetten. "Dit plan speelt eigenlijk in op het succesverhaal dat fiets en ov vandaag de dag al zijn. In dit geval loopt het beleid achter op de trend", aldus De Gidts.
Het plan voorziet in een betere integratie van intercitynetwerk, sprinters, lightrail/tram, bus en fiets binnen stedelijke agglomeraties. De agglomeratie zelf staan met één station met elkaar en andere regio's in verbinding met treinen die elke tien minuten rijden, zogeheten RailPoorten.
Voor verkeer binnen de agglomeratie zijn meer knooppunten nodig die in het plan RodeLoperpoorten worden genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld Sprinter- of lightrailhaltes die voor de hele stad acceptabel met de fiets te bereiken zijn. Onderling moeten deze poorten verbonden worden met 'doorfietsroutes', fietspaden van hoge kwaliteit waar weinig stops nodig zijn.
Zowel het doorfietsroutenetwerk als de plannen voor de lightrail zijn niet nieuw. Het idee voor een tweede tramlijn door de binnenstad naar de Uithof kwam bijvoorbeeld al eens ter sprake in het plan van Platform Do Lightrail onder leiding van Tymon de Weger, die nu namens de Utrechtse Fietsersbond aan dit plan werkte.
Over kosten en exacte cijfers is dan ook nog niet nagedacht. Ook voor andere regio's is het plan nog niet uitontwikkeld.
Een korte video-impressie van de seminar, gemaakt door de Kracht van Utrecht en de Fietsersbond:
https://www.youtube.com/watch?v=TEM5k2avpzo
Meer artikelen met dit thema
‘Vergeet de belevingswaarde niet’
30 nov 2023“Belevingsonderzoek krijgt steeds meer aandacht”, constateert belevingsonderzoeker Rick Schotman van Goudappel…
Bouwen boven het spoor heeft toekomst
2 nov 2023Met de woningbouwopgave en mobiliteitstransitie voor de deur, gecombineerd met de wens om groengebieden te…
Minder bushaltes alléén niet gelijk aan minder bereikbaarheid
14 aug 2023Dat steeds meer bushaltes verdwijnen is een feit. Maar dat betekent niet per se dat de bereikbaarheid…
Barneveld-Noord kan goede energiehublocatie zijn
10 aug 2023Barneveld-Noord kan een goede energiehublocatie zijn, vertellen burgemeester Jacco van der Tak en wethouder…
'De maatschappelijke impact van toegankelijke stations is onbetaalbaar’
28 jul 2023Als programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail was Bram ’t Mannetje acht jaar lang verantwoordelijk voor het…
Purmerend: van autostad naar ov-stad
10 jul 2023In den beginne bevond zich er louter natte veengrond, maar inmiddels kent ‘autostad’ Purmerend vooral autowegen…
Hoekse Lijn rijdt door tot het strand
31 mrt 2023Het metrostation Hoek van Holland Strand is op vrijdag 31 maart geopend. Reizigers kunnen voortaan vanuit…
Ruimte voor lokale initiatieven in Stationsagenda 2040
10 feb 2023Het ministerie van IenW heeft een subsidie toegekend van 120.000 euro aan de Vereniging Station Lokaal (VSL).…
Reactie toevoegen