Voor een vast maandbedrag al je reizen geregeld in Amsterdam en omgeving, ongeacht het type vervoer. Dat is uiteindelijk het doel van Whim. Tegen het einde van het jaar start het Finse bedrijf ook in Nederland.
Reizen rond Amsterdam voor vast bedrag
Sinds eind vorig jaar draait de service al op proef in de Finse hoofdstad Helsinki. Voor een vast bedrag per maand reizen nu een paar honderd gebruikers met het ov, (deel)fiets, taxi of huurauto. Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, haalt het concept nu naar Nederland.
Lees ook: Mobiliteit voor een vast maandbedrag
In Helsinki maken nu een paar honderd mensen gebruik van Whim, dat nog in de proeffase verkeert. Voor 89, 249 of 389 euro per maand kopen klanten een mobiliteitsbundel in met daarin onbeperkt ov en een beperkt aantal taxi- en huurautoritten. Inmiddels is Whim in Helsinki klaar voor de volgende stap en mikken ze op enkele duizenden gebruikers die al interesse hebben getoond.
Whim is een initiatief van Maas.global, die met Mobility as a Service (MaaS) de ambitie heeft om de mobiliteitsmarkt als een soort Spotify of Airbnb te veroveren. Een reeks van partijen investeert in het bedrijf. Zo ook Transdev, die een klein deel van de aandelen bezit. Naast Helsinki en Amsterdam wil het bedrijf binnenkort ook live in de West Midlands in Groot-Brittannië.
Lees ook: Mobility as a Service: alles in één app
Tekst gaat door onder de video
Whim gaat in Nederland draaien als onderdeel van de komende concessie in Amstelland Meerlanden, die in december van start gaat. “Het past in onze strategie om te transformeren van klassieke busmaatschappij naar mobiliteitsprovider”, aldus Peter Krumm, hoofd Strategie en Innovatie bij Transdev. Het abonnement wordt dus niet alleen geldig in de bussen van Connexxion. Er moeten zoveel mogelijk vervoerpartijen bij aansluiten. In Helsinki participeren onder meer het lokale ov-bedrijf, de taxi, autoverhuurder Sixt en een autodealer.
Rond Amsterdam gaat Whim dezelfde strategie voeren om te kijken of het hier ook werkt. Krumm: “Ieder briljant idee staat of valt met acceptatie door de gebruiker. Of het hier aanslaat gaan we dus gewoon uitproberen.” Maas.global, initiatiefnemer van Whim, gaat samen met Connexxion komende maanden praten met andere mobiliteitsaanbieders zoals GVB en NS om ook hun diensten aan te laten sluiten bij Whim. Abel, de deeltaxi die onderdeel van Transdev is, zal onderdeel worden van het aanbod.
De Vervoerregio Amsterdam steunt het plan. Wat ook helpt is dat veel datasystemen in Nederland al op een api draaien en daardoor goed ontsloten zijn. “We gaan ervaren of het succes in Helsinki ook in Nederland werkt”, aldus Krumm.
Meer artikelen met dit thema
Wegen ‘versporen’ voor Publieke Mobiliteit?
1 mei om 13:11 uurJe kunt een auto, boot of vliegtuig kopen en daarmee zelf rijden, varen of vliegen. Maar een trein kopen en…
Arriva geeft boost aan flexibele Vlinder
23 okt 2023De flexibele halte tot halte-dienst van Arriva, de Vlinder, is in een nieuw jasje gestoken. Het kent…
Werken aan publieke mobiliteit
24 jul 2023In de huidige mobiliteitswereld is de term openbaar vervoer toe aan een upgrade, schrijft Mobycon-adviseur…
Kansen en kennisvragen rond automatisering ov-diensten
30 jun 2023Het is allang niet meer de vraag óf geautomatiseerd rijden mogelijk is, maar hooguit wanneer het gemeengoed…
Bus rapid transit broodnodig
9 jun 2023Naast ons kantoor in Hilversum ligt een gloednieuwe busbaan. Inwoners van ’t Gooi reizen via deze baan snel…
Kabelbaanvervoer: hoe serieus moeten we dat nemen?
2 jun 2023Een kabelbaan is een exoot in ov-land, vaak als proefballon gebruikt en iets waar snel lacherig over gedaan…
In vier stappen meer grip op mobiliteitsarmoede
9 feb 2023Hoewel de aandacht voor mobiliteitsarmoede groeit, experimenteren overheden nog hoe ze ermee moeten omgaan.…
Is de hype van MaaS voorbij?
7 nov 2022De landelijke MaaS-pilots lopen ten einde en lijken, mede door corona, niet te hebben bereikt waarop de sector…
Reactie toevoegen