Het kabinet maakt eind 2020 1,5 miljard euro over aan de Nederlandse ov-bedrijven. Dat maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven vrijdag 5 juni bekend. De beschikbaarheidsvergoeding dekt 93 procent van de gemaakte kosten voor de vervoerders, waarmee de vervoerders zelf 7 procent moeten ophoesten.
Vervoerders krijgen 1,5 miljard euro terug
De vervoerders maakten de afgelopen maanden forse verliezen als gevolg van de coronacrisis. Daarnaast werd het ov als ‘vitale sector’ benoemd, waardoor ze wel moesten blijven rijden. Begin mei kwamen de overheid en het NOVB overeen dat er een vergoeding moest plaatsvinden, maar was het nog niet in detail uitgewerkt.
Nu is daarvoor een eerste stap gezet, schreef de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. De vergoeding loopt over de periode 1 maart tot en met 31 december en geldt voor stad- en streekvervoer, NS en de Friese Waddenveren. Ook is afgesproken dat de decentrale overheden en het ministerie van OCW de bijdragen vanuit de huidige concessieafspraken en OV-studentenkaart doorbetalen. Van Veldhoven: “Het ov is een essentiële schakel in onze samenleving en dat onderstrepen we met deze vergoeding.”
Zware dobber
Wel dragen de vervoerders een eigen bijdrage van maximaal 7 procent van de totale kosten bij. Het Rijk vergoedt dus 93 procent van de kosten, wat neerkomt op 1,5 miljard euro. De vervoerders nemen dus een verlies van enkele honderden miljoenen euro’s op de koop toe, vertelt Pedro Peters van branchevereniging OV-NL.
“Dat is een zware dobber”, erkent hij, “maar op deze manier maken ook wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid waar. Het is een gelijke regeling voor alle bedrijven: gelijke monniken, gelijke kappen.”
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe voorzitter OVNL
25 sep om 14:01 uurHet bestuur van branchevereniging OV-NL heeft Hatte van der Woude benoemd tot voorzitter. Zij is in die functie…
Maatschappelijke initiatieven helpen doelgroepen op weg
25 jul 2023Fysieke toegankelijkheid in het ov krijgt steeds meer aandacht, maar mentale toegankelijkheid blijkt nog een…
Nieuwe cao, stakingen streekvervoer voorbij
7 apr 2023Vakbonden en werkgevers zijn op 7 april, na maandenlange onderhandelingen, akkoord…
Impasse rond cao streekvervoer duurt voort
23 feb 2023Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…
Flexibiliteit inbouwen met oog op de toekomst
31 jan 2023De openbare ruimte is zowel onder als boven de grond steeds voller, vertelt Rogier Pennings van Stevin. Daarom…
Reizigersoverleg Brabant neemt afscheid van twee bestuurders
9 dec 2022Na minstens 16 jaar actief te zijn geweest bij Reizigersoverleg Brabant, namen voorzitter Herman Bouma (75) en…
Consumentenorganisaties vrezen NS-afschaling
6 okt 2022Vanwege personeelsgebrek is NS van plan de dienstregeling in 2023 met gemiddeld 13 procent in te krimpen. ’s…
Paul de Krom: 'Rol ov-bedrijven verandert'
23 sep 2022Oud-politicus een -staatssecretaris Paul de Krom is sinds 1 mei de nieuwe voorzitter van OV-NL, de…
Reactie toevoegen