Tramnet Alicante stelt Zwolle–Kampen in de schaduw

woensdag 2 oktober 2013
timer 3 min

Ondanks de economische malaise in Spanje heeft de provincie Alicante deze maand een derde tramlijn in gebruik genomen. Daarmee beschikt de regio over het grootste tramnet van Spanje.

De opening van tramlijn 2 liep 2,5 jaar vertraging op. Het 9 kilometer lange tramtraject tussen de gemeenten Alicante en San Vicente del Raspeig was al in maart 2011 klaar. De vergelijking met Zwolle–Kampen dringt zich op, hoewel Overijssel nog steeds geen keuze heeft gemaakt tussen tram en trein.

De provinciale overheid van Alicante besteedde de exploitatie in 2010 aan in de verwachting goedkoper uit te komen. Het bod van het plaatselijke busbedrijf Vectalia paste niet binnen het budget en een tweede aanbesteding op basis van een concurrentiegerichte dialoog mislukte. Daarom accepteerde Alicante de aanbieding van het semioverheidsbedrijf FGV uit 2009 alsnog.

De aanleg van de trambaan heeft 100 miljoen euro gekost. Bombardier leverde 14 trams van het type Flexity Outlook met een 100 procent lage vloer voor 50 miljoen euro. Tramlijn 2 zal naar verwachting de drukste worden van het tramnet van Alicante. De tram verbindt het stadscentrum met het ziekenhuis en de universiteit.

Per maand zullen naar verwachting 250.000 reizigers de tram nemen. Dat is aanzienlijk meer dan de 175.000 reizigers die nu maandelijks met de drukke kusttram reizen. De rijtijd tussen beide eindpunten is minder dan 30 minuten. De tram rijdt elke 15 minuten langs 14 haltes . In de spits elke 8 minuten, in de vroege ochtend en late avond elk half uur. Een kaartje kost 1,45 euro, een tienrittenkaart 8,25 euro. Verwacht wordt dat de tramlijn door de opbrengsten uit kaartverkoop en reclame volledig kostendekkend zal zijn.

Met de derde tramlijn heeft Alicante een 33 kilometer lang tramnet, het langste van Spanje. Daarmee laat Alicante steden als Barcelona, Madrid en Valencia achter zich. Naast drie stadstramlijnen rijdt tussen Alicante en Benidorm een tramtrein, en tussen Benidorm en Dénia een dieseltrein. De gezamenlijke lengte van het railnet van Alicante is 111 kilometer.

Sinds de opening van de eerste tramlijn in 2003 stijgt het aantal reizigers jaarlijks. Alicante is daarmee heel wat succesvoller dan de steden Jaén en Vélez-Málaga, waar de trams als gevolg van politiek-bestuurlijke en financiële problemen uit het straatbeeld zijn verdwenen.

Een vergelijking met de spoorlijn tussen Zwolle en Kampen ligt voor de hand. Ook bij deze lijn mislukten twee aanbestedingen. Overijssel liet daarna de haalbaarheid van vertramming en van diverse bus- en treinvarianten enkele malen onderzoeken. Sinds het mislukken van de eerste aanbesteding eind 2010 zijn bijna drie jaar verstreken zonder dat een beslissing is genomen over de exploitatie van de spoorlijn. De autoriteiten van Alicante traden met meer daadkracht op. Tramlijn 2 is nu operationeel, zij het met een vertraging van 2,5 jaar.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief

5 sep 2023

In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…

Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn rijdt nieuwe trams in Antwerpen

30 jan 2023

De Vlaamse vervoerder De Lijn is per maandag 30 januari gestart met de exploitatie van negen nieuwe trams,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec 2022

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov 2022

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov 2022

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »

Tribus bouwt verder in Duitsland

9 nov 2022

Busombouwer Tribus is in 24 jaar tijd opgeklommen tot een gevestigde naam in het Nederlands kleinschalig…

Lees verder »