175 jaar spoor met publieksfestival

woensdag 28 mei 2014
timer 2 min

NS, ProRail en Railforum hebben het initiatief genomen om het 175-jarig bestaan van het spoor te vieren. Hoogtepunten zijn een feestje op 20 september in Amsterdam en een publieksfestival van 16 tot en met 21 oktober in Amersfoort.

Op 20 september 1839 reed in Nederland de eerste trein van Amsterdam naar Haarlem. Precies 175 jaar later wordt dat gevierd met een feestje en historisch materieel in Amsterdam. Voor het publiek is er in twee weken van de herfstvakantie een spoorfestival achter station Amersfoort. Daar staan bijzondere treinen, het NS Simulatorcentrum en Railinfra Opleidingen houden open huis, er zijn lasdemonstraties en er rijdt een pendeltrein naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. De kosten van dat spoorfestival moeten in principe worden gedekt uit de verkoop van toegangskaartjes. Die kaartjes geven weer korting op andere producten.

Naast de organiserende NS, ProRail en Railforum zitten onder andere aannemers, adviesbureaus, goederenvervoerders en museumlijnen in de regiegroep 175 jaar spoor. Directeur Corina de Jongh van Railforum is voorzitter. Andere partijen haken aan met eigen activiteiten onder de vlag van 175 jaar spoor. Zo houdt het Spoorwegmuseum twee exposities: van 2 juli tot en met 6 oktober historische spoorfoto’s van Kees van de Meene, die decennia door het land trok om treinen in hun directe omgeving vast te leggen. En van 21 juli tot en met 21 september over spoorwegpionier Frederik Willem Conrad, wegbereider van de eerste spoorlijn, ontwerper van spoorbruggen en bouwer van stations. Ook komen Europa’s oudste stoomlocomotieven naar Utrecht. Die locs zijn te zien tot en met 21 september 2014.

Thema’s van 175 jaar spoor zijn trots en vooruitgang. Gepensioneerden zijn gevraagd om mee te helpen door verhalen te vertellen. Een doel van het festival is ook inzicht in spoorberoepen. Er komen spoorcolleges voor de vakwereld en een kennisquiz voor een breder publiek. Verder zijn er veel bijeenkomsten, van seminars tot relatieontvangsten.

Op 20 juni jl. maakte ik een dagtocht met de stoomtram Hoorn-Medemblik (Bello). Na afloop van de rit praatte ik nog even na met de machinisten en vertelde dat mijn grootvader machinist (stoom) bij de spoorwegen was geweest en dat ik jaren geleden uit een inboedel twee boeken met ingebonden muziekstukken uit de 19e en begin 20e eeuw had gekocht.
In één daarvan bevindt zich een exemplaar van de "Haarlemmer Spoorwegwals", uitgegeven in 1839, alsmede - uit diezelfde tijd - een inhuldigingswals voor Koning Willem II, die is opgedragen aan H.K.H. Anna Paulowna. Dit muziekstuk dateert uit 1840, het jaar van de inhuldiging.
Volgens de machinisten van de museum-stoomtram Hoorn-Medemblik zou er wellicht belangstelling zijn bij de organisatoren van 175-jaar Spoor voor de Haarlemmer Spoorwegwals. Wellicht is er ook bij het Spoorwegmuseum belangstelling voor. Zij hebben mij een tweetal namen gegeven, maar - zoals dat vaak gaat bij wat rommelige dagtochten - ben ik die namen kwijtgeraakt. Ik hoop dat via u er toch een berichtje kan worden doorgegeven aan de juiste persoon bij de organisatie van 175 jaar Spoor èn bij het Spoorwegmuseum.
Voor uw moeite zeg ik u bij voorbaat dank.
Met vriendelijk groet,
René de Graaf

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »

Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid

25 sep 2023
De fysieke toegankelijkheid van het openbaar vervoer wordt geregeld in de Wet gelijke behandeling op grond van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar

2 mrt 2023

Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…

Lees verder »

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »