Tramlijn als aanjager in voormalige mijnstreek

Tramlijn als aanjager in voormalige mijnstreek

door Eduard de Jong in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Tramlijn als aanjager in voormalige mijnstreek

Een uit de as herrezen buurttram verbindt maar liefst zeven gemeenten ten noorden van Valenciennes met elkaar. Het moet het economisch deplorabele Pays de Condé het slop trekken. Op het traject van een voormalige mijnspoorweg rijdt nu een regionale tram.

De economische vooruitzichten van het noordelijk van Valenciennes gelegen Pays de Condé zijn weinig rooskleurig. Sinds de sluiting van de mijnen eind jaren zestig kampt het gebied met een hardnekkige werkloosheid. Weinig bedrijven zijn geneigd zich te vestigen in de troosteloze grensregio. De neergang is duidelijk zichtbaar. Het onderhoud aan de lokale wegen is gestaakt, huizen zijn onbewoonbaar verklaard en gevels dichtgemetseld. Sloop en nieuwbouw blijven door geldgebrek uit. Het regionale bestuur grijpt alle middelen aan om uit de neerwaartse spiraal te geraken. Verbetering van het openbaar vervoer moet tenminste de bereikbaarheid verbeteren en het straatbeeld een draaglijker aanzien geven.

Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage.

Groene loper
TRANSVILLES-Totem 2014-VECTmodNadat de laatste regionale tramlijn oude stijl in juli 1966 was opgeheven, was het ov-systeem verworden tot een samenraapsel van buslijnen, waarvan de reiziger alleen in uiterste nood gebruikmaakte. Het was de verdienste van een daadkrachtig bestuurder, de in 1989 als burgemeester van Valenciennes aangetreden Jean-Louis Borloo, dat het verval

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook