‘Verleng Noord/Zuidlijn tot VU’

‘Verleng Noord/Zuidlijn tot VU’

door Maarten Verwey in rubriek Amsterdam
1 reactie

De Noord/Zuidlijn kan het beste een voorlopige eindhalte krijgen bij de VU en daarna in fasen worden doorgetrokken naar Amstelveen Westwijk, betoogt oud-statenlid voor D66 Maarten Verwey.

De Stadsregioraad van Amsterdam nam op 12 maart 2013 het besluit om de Amstelveenlijn om te bouwen voor een soort regiotram tussen station Amsterdam Zuid en Amstelveen Westwijk, zonder mogelijkheid tot verlenging in Amsterdam. In feite dus een doorgeknipte lijn met een gedwongen overstap op station Zuid, minstens 120 meter lopen naar de halte van de nieuwe Noord/Zuidlijn die eindelijk in 2017 gereed zal zijn. Het Amsterdamse gemeenteraadslid Bart Vink noemde dat plan onlangs in een interview een ‘historische vergissing’. Zelf noemde ik dat twee jaar geleden in Het Parool al een kortzichtig plan met weinig toekomstwaarde.

De voorgestelde regiotram vertoont geen enkele samenhang met het gewenste metronet en ook niet met het Amsterdamse tramnet. Tot 2011 was de intentie van de stadregio en de gemeente Amsterdam een ombouw naar metro. Maar onder het mom van gebrek aan geld – crisis, nietwaar – kon dat niet doorgaan. Nee, de werkelijke oorzaak was dat het plan om de A10 en de raillijnen van NS en GVB ondergronds te brengen werd teruggebracht tot een tunnel

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook