Wattman keert terug in Luik

Wattman keert terug in Luik

door Tymon de Weger in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Wattman keert terug in Luik

Luik is dit voorjaar gestart met de aanleg van een lange tramlijn naar Franse snit. De gunning wordt nog dit jaar verwacht. Voorjaar 2018 hoopt vervoerbedrijf TEC te kunnen rijden.

De geplande tramlijn loopt van Coronmeuse in het noordoosten naar het stadion van Standard Luik in het zuiden van de stad. In grote lijnen volgt de tram de linkeroever van de Maas, maar een zijtak steekt de rivier over naar het station Bressoux aan de spoorlijn naar Maastricht. Daar wordt ook de remise gebouwd.

De Wattman komt weer terug in Luik, zeggen onze zuiderburen. Luik kende tussen 1872 en 1964 al een uitgebreid tramnet. Maar liefst 3 trammaatschappijen boden tramdiensten aan: stadstrams van de TULE, streektrams van de NMVB en de voor die tijd zeer moderne sneltrams van RELSE tussen Luik en de voorstad Seraing. Tussen 1934 en 1971 reden er ook trolleybussen door Luik.

Eind jaren zeventig begon Luik aan de aanleg van een automatische metro, de TAU (Transports Automatisé Urbain). Onder de Maaskaden werd een tunnel aangelegd, maar de metro kwam uiteindelijk niet van de grond. De TAU ging de geschiedenis in als een van de ‘grote nutteloze werken’ in België. Het prototype van de metro is,

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook