NDOV Loket heeft nu 100 klanten
dossier Big data

NDOV Loket heeft nu 100 klanten

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor NDOV Loket heeft nu 100 klanten

Het OV-bureau Groningen Drenthe is de honderdste afnemer van de data van NDOV Loket, het ov-dataloket van de Stichting OpenGeo. De afnemers gebruiken de data voor een breed scala aan producten.

NDOV Loket rekende bij de start in 2012 op maximaal 35 afnemers. Stefan de Konink, voorzitter van de Stichting OpenGeo, is blij dat afnemers de weg naar actuele, geplande en historische reisinformatie weten te vinden. “Onze klanten zijn niet alleen app-makers. Ook overheden, vervoerders, academici en adviesbureaus nemen rechtstreeks data van ons loket af.”

“Het ligt het meest voor de hand om reisplanners te bouwen met de data, maar onze klanten gebruiken ze onder andere ook om rijtijdanalyses te doen, of om verkeersmodellen te bouwen. Door het koppelen van OV-chipkaartdata en ov-data is het bijvoorbeeld mogelijk om te berekenen hoeveel last reizigers krijgen van vertragingen.”

Jan van Selm, directeur van het OV-bureau Groningen Drenthe: “Voor ons is het belangrijk om goed inzicht te hebben in wat er aan data beschikbaar komt en hoe dat zichtbaar wordt in het openbaar vervoer.”

Inmiddels leveren alle vervoerders data aan NDOV Loket, behalve Syntus. Syntus kiest ervoor om alleen data te leveren aan de Reisinformatiegroep, het dataloket van 9292. De overheden die Syntus een concessie hebben verleend gaan daarover binnenkort in gesprek met de vervoerder.

NDOV Loket verwacht nog te groeien in de nabije toekomst. De Konink: “We merken dat de huidige NDOV-voorwaarden nog wel een drempel kunnen zijn, maar we streven ernaar om alle data in het publieke domein beschikbaar te maken. We denken dat tweehonderd afnemers haalbaar is.”

Het OV-bureau Groningen-Drenthe is positief over de volgende stappen. “Al eerder hebben we onze reisinformatie op halteborden, zonder beperkingen, aan de markt beschikbaar gesteld. Met de data van NDOV Loket zetten we de volgende stap.”

Karolien van Wijk

Over Karolien

Karolien van Wijk is redacteur van OV-Magazine, freelance tekstschrijver en communicatiespecialist.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook