9292 wil alsnog inzage in stukken OpenGeo
dossier Big data

9292 wil alsnog inzage in stukken OpenGeo

9292 wil dat de gegevens die stichting OpenGeo indiende voor de toekenning van een NDOV-loket, openbaar worden. Vandaag behandelde de rechtbank de beroepszaak.

“OpenGeo heeft zich activistisch gedragen in het ov, maar is niet transparant over haar stukken”, zei 9292-directeur Stefan Hulman tijdens het hoger beroep van 9292 tegen de ongegrondverklaring bij de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht. “Ik wil geen inzage in die stukken, ik wil dat de rapportages openbaar zijn. Het gaat mij er om dat het ministerie tijdens het proces de spelregels veranderd heeft.”

In 2013 adviseerden adviesbureaus RebelGroup en Accenture het ministerie van IenM om zowel 9292 als stichting OpenGeo door te laten gaan naar de volgende ronde voor het opzetten van een NDOV-loket dat alle ov-data moet gaan beheren, al waren er over OpenGeo nog twijfels over de continuïteit en ervaring.

Na de eerste gatereview vroegen de adviesbureaus extra informatie aan OpenGeo. Deze informatie, die veel persoonlijke gegevens bevatte, werd in vertrouwen afgegeven. In de tweede gatereview stonden geen gegevens meer over continuïteit en levensvatbaarheid. Het ministerie van IenM gaf tijdens de zitting aan dat ze het niet goed vond dat er tijdens het proces criteria werden toegevoegd en dat deze daarom in gatereview 2 zijn verwijderd.

OpenGeo maakte gebruik van het recht op bezwaar tot openbaarmaking van hun gegevens in de adviezen aan het ministerie. In veertien documenten werden persoonlijke gegevens weggelakt, zes documenten werden helemaal niet openbaar gemaakt. 9292 maakte geen gebruik van deze mogelijkheid, en eiste bij het ministerie dat de gegevens van OpenGeo ook openbaar gemaakt zouden worden. Toen het ministerie weigerde, stapte 9292-directeur Stefan Hulman naar de rechter. Die besloot dat het Wob-verzoek ongegrond was. Stefan de Konink van OpenGeo maakte een verslag van de zitting.

Na de eerste rechtszaak wilde het ministerie van IenM in gesprek gaan met 9292. De Reisinformatiegroep wilde dat gesprek alleen voeren met de RebelGroup erbij. Dat weigerde het ministerie. Het ministerie is blij dat het NDOV-loket goed werkt, en gaf aan het jammer te vinden over deze kwestie een rechtszaak te moeten voeren.

Opvallend is dat Hulman tijdens de zitting aangaf dat hij de documenten van OpenGeo ook wel vertrouwelijk had willen inzien. In dat geval was een Wob-verzoek niet nodig geweest. De rechter wees hem er op dat de weggelakte gedeelten in de stukken van OpenGeo duidelijk namen van personen zijn. Hulman had eerder aangegeven dat hij die niet hoefde te weten.

De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak.

Karolien van Wijk

Over Karolien

Karolien van Wijk is redacteur van OV-Magazine, freelance tekstschrijver en communicatiespecialist.

Eén reactie

  1. Jacco Lammers
    9 juli 2015 om 09:27

    Ik begrijp werkelijk niet waarom 9292 hier zo verschrikkelijk moeilijk over doet. Kunnen ze hun tijd en geld niet beter besteden? OpenGeo is eenvoudiger aan te sluiten dan het 9292 NDOV-loket en draait al sinds de start zonder noemenswaardige problemen.

Lees ook