NS-reisplanner toont advies voor hele ov

NS-reisplanner toont advies voor hele ov

NS heeft haar reisplanner een flinke update gegeven. De Reisplanner Xtra geeft voortaan actuele informatie voor reizen van deur tot deur.

In de update, die vanaf vandaag is te downloaden, is ook actuele reisinformatie voor bus, tram en metro te vinden. Daarnaast houdt de planner rekening met lopen en fietsen als voor- en natransport. De planner gebruikt gegevens van 9292 en Google Maps. Daarmee speelt NS in op reizigers die reisinformatie van deur tot deur willen.

Helemaal van deur tot deur lukt overigens nog niet, want bij het invoeren van locaties kunnen alleen een plaatsnaam en een straatnaam worden ingevuld, een mogelijkheid om het huisnummer in te voeren ontbreekt. Wie naar een lange straat wil, kan als alternatief de postcode invoeren. De planner kan ook nog geen informatie over de kosten voor andere vervoerwijzen dan de trein weergeven.

Ritnummers
Er is wel allerlei extra informatie over de reis en de stations te zien. Zo geeft de planner het ritnummer en de voorzieningen in de betreffende trein weer. Stations worden getoond met een Google Maps-kaartje en de aanwezige voorzieningen. In het lijstje staan alleen NS-voorzieningen; de planner toont bijvoorbeeld geen winkels op station Leiden Lammenschans, terwijl daar wel degelijk een snackbar zit.
Tijdens de reis toont de planner de voortgang van de trein met een verschuivende balk. Als een aansluiting uit de planner niet meer haalbaar is door vertraging, komt automatisch de volgende optie in beeld.

Treinradar
De planner geeft ook mogelijkheden voor fietsen en lopen als voor- en natransport, inclusief routekaartje. Wie de optie ‘fietsen’ kiest, krijgt echter niet de kosten van de OV-fiets in beeld. “Dat staat nog op het verlanglijstje”, zegt NS-appbouwer Joel Haasnoot. “We weten bovendien niet wie een eigen fiets gebruikt, en wie de OV-fiets.”
Misschien wel de leukste toevoeging aan de app is de treinradar; een kaartje waarop alle NS-treinen te zien zijn. In tegenstelling tot wat in de App-store staat is deze toepassing voorlopig alleen beschikbaar voor Android-gebruikers. Het is de bedoeling dat de versie voor iOS snel beschikbaar komt.

Karolien van Wijk

Over Karolien

Karolien van Wijk is redacteur van OV-Magazine, freelance tekstschrijver en communicatiespecialist.

Eén reactie

  1. Peter
    1 juni 2016 om 15:19

    En waar blijft een Windows 10 Mobile app????

Lees ook