9292 haalt gelijk in hoger beroep

9292 haalt gelijk in hoger beroep

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor 9292 haalt gelijk in hoger beroep

De rechter heeft 9292 in het gelijk gesteld in het hoger beroep tegen het ministerie van IenM. 9292 vroeg op basis van de WOB om openbaarheid van stukken van stichting OpenGeo.

“Dit hadden we eigenlijk wel verwacht”, zegt Stefan Hulman, directeur van de Reisinformatiegroep, beter bekend als 9292. “De uitspraak laat zien dat een aantal dingen niet goed geregeld is. De staatssecretaris moet nu een nieuw besluit nemen.”

Het hoger beroep gaat over gegevens die stichting OpenGeo aanleverde tijdens de toetsingsprocedure om een NDOV-loket op te zetten. OpenGeo kreeg de mogelijkheid om bepaalde informatie in de documenten niet openbaar te maken, waaronder persoonlijke gegevens.

Volgens 9292 heeft het ministerie van IenM tijdens de procedure de regels aangepast, en moeten de gegevens van OpenGeo openbaar worden gemaakt. De rechter vond dat het ministerie de gegevens niet openbaar hoefde te maken, waarna 9292 in hoger beroep ging. Dat hoger beroep is gegrond verklaard, omdat de rechter vond dat het ministerie in een aantal gevallen onvoldoende heeft onderbouwd waarom gegevens werden weggelakt.

Stefan de Konink, voorzitter van stichting OpenGeo was wel verrast door de uitspraak. “Het is nu afwachten hoe het ministerie met deze uitspraak om zal gaan. Ik heb nog geen bericht gehad dat we de gegevens openbaar moeten maken.”De Konink heeft twijfels bij het nut van het hoger beroep. “We zijn nu drie jaar verder en er zijn twee NDOV-loketten in de lucht. De eerdere conclusie dat een van die twee loketten het mogelijk niet zou volhouden, is niet meer relevant. Tijdens de toelatingsprocedure werden er ongeveer 35 afnemers voor een NDOV-loket verwacht, maar alleen wij hebben er al meer dan honderd.”

Volgens Hulman gaat het om de uniformiteit en de kwaliteit van de geleverde ov-data. “Het ministerie heeft een uitvraag gedaan voor een loket dat de levering van ov-data verzorgt. Er zijn nu vijftien overheden en negen vervoerders en die doen allemaal wat anders met de datalevering. De uniformiteit ontbreekt. Vervoerders en overheden moeten samen besluiten hoe ze om willen gaan met ov-data. Als iedereen zijn eigen gang blijft gaan, wordt het nooit wat.”

Karolien van Wijk

Over Karolien

Karolien van Wijk is redacteur van OV-Magazine, freelance tekstschrijver en communicatiespecialist.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook