Treinuitval door materieeltekort bij NS

Treinuitval door materieeltekort bij NS

Vandaag viel de spitstrein tussen Rotterdam en Gouda voor de derde dag uit. De reden: materieeltekort bij NS.

Wegens gebrek aan materieel is de Sprinter die in de ochtend- en avondspits tussen Gouda Goverwelle en Rotterdam Centraal rijdt, al drie dagen opgeheven. Voor reizigers betekende dat wachten, extra overstappen en extra drukte in de treinen die wel reden. “Het klopt dat er veel uitval is geweest”, zegt NS-woordvoerder Corien Koetsier. “We hebben veel last van defecten en gladde sporen door herfstweer. We verwachten dat de treinstellen volgende week weer inzetbaar zijn en dat het probleem daarmee is opgelost.”

De treinstellen die op dit traject rijden zijn SGM’s, die er om bekend staan dat ze bij gladde sporen snel gaan glijden, en daardoor gevoelig zijn voor uitval in de herfst. Daarnaast beschikken alleen de SGM’s met drie rijtuigen over de verplichte magneetremmen. SGM-treinstellen die uit twee bakken bestaan mogen alleen gekoppeld rijden aan een SGM met magneetrem. Daardoor is het materieel minder flexibel inzetbaar.

Er zijn meer trajecten waar NS veelal met SGM rijdt. Als deze treinen defecten oplopen, heeft NS weinig of geen reservecapaciteit. Koetsier: “in de herfst is het helaas drukker en hebben we te maken met soms onverwachte weersomstandigheden. We doen ons best om zo goed mogelijk te anticiperen op de situatie.”

NS heeft deze winter een extra probleem doordat er 32 treinstellen Mat’64 uit dienst gaan. Volgend jaar september pas vangen oude dubbeldekkers het tekort op.

Karolien van Wijk

Over Karolien

Karolien van Wijk is redacteur van OV-Magazine, freelance tekstschrijver en communicatiespecialist.

2 reacties

  1. hildebrand van kuyeren
    6 november 2015 om 15:04

    Ook tussen Rotterdam en Vlaardingen zijn er deze week treinen uitgevallen door materieeltekort.

  2. Jos
    6 november 2015 om 19:59

    En ook tussen Nijmegen en Wijchen.

Lees ook