Tien procent groei door Texelhopper

Tien procent groei door Texelhopper

door in rubriek binnenland, bus, flexibel vervoer, OV-chipkaart
Reacties uitgeschakeld voor Tien procent groei door Texelhopper

Een hoge betrouwbaarheid, het aantal klanten stijgt, alleen de reizigerstevredenheid blijft achter. Dat blijkt uit een tussenevaluatie van de Texelhopper.

Het gebruik van de Texelhopper ligt 10 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, volgens de tussenevaluatie die de provincie Noord-Holland heeft vastgesteld. De klanttevredenheid is een verbeterpunt. In 2016 wil de provincie een voordelige gezins- en dagkaart voor de Texelhopper introduceren en verdwijnt de bus van de boot.

De Texelhopper rijdt sinds eind 2014 in plaats van het reguliere ov, dat maar weinig reizigers trok. Het aantal vaste klanten is gestegen met 69 procent. Verder is de betrouwbaarheid en punctualiteit van de lijnbus en de kleine Texelhopperbusjes hoog.

De gemeten klanttevredenheid en het draagvlak voor de Texelhopper blijven wat achter bij de groei van het aantal gebruikers. Volgens de Texelse Courant zijn onder andere de bus op de boot, het niet kunnen betalen met de OV-chipkaart en de communicatie vanuit de provincie en de gemeente nog hete hangijzers.

Protest
De start van de Texelhopper ging gepaard met veel protest onder de Texelse bevolking. De Texelhopper zou te duur zijn en het systeem te ingewikkeld. De meeste protesten zijn inmiddels geluwd. Een online petitie om de Texelhopper te stoppen trok dit jaar slechts 614 handtekeningen.

Gedeputeerde Elisabeth Post: “Op basis van de tussenevaluatie gaan wij samen met de gemeente Texel maatregelen doorvoeren die zorgen voor verdere groei van het reizigersaantal en voor een hogere klantwaardering. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het hiermee toeneemt.”

Gezinskaarten
In 2016 gaat een aantal zaken  veranderen voor de Texelhopper. Zo vaart lijn 28 niet meer mee met de boot, en wordt de OV-chipkaart geldig op traject tussen het station van Den Helder en Den Helder Veerhaven. Lijn 28 krijgt versterking tussen de Veerhaven en Den Burg, het centrale dorp op het eiland. Daarnaast introduceren provincie en gemeente dagkaarten van 7,50 euro en gezinskaarten voor 15 euro.

Voor de aanpassing van het boekingssysteem en de promotie van de kaarten wil de provincie een eenmalige bijdrage van 70.000 euro van de gemeente Texel. De gemeente moet daar nog een besluit over nemen.

Karolien van Wijk

Over Karolien

Karolien van Wijk is redacteur van OV-Magazine, freelance tekstschrijver en communicatiespecialist.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook