Doek valt voor Go! Groen ov
dossier ZE2025

Doek valt voor Go! Groen ov

door in rubriek binnenland, bus
Reacties uitgeschakeld voor Doek valt voor Go! Groen ov

Go! Groen ov gaat niet meebieden op ov-concessies wegens gebrek aan investeerders. Oprichter Arjen Jaarsma gaat mogelijk verder met een op het buitenland gericht ov-adviesbureau.

“Bieden op ov-concessies is duur”, schrijft Go op haar website. “ Vanwege de weinige beschikbare middelen hebben we besloten de geplande bieding op de concessie Almere te annuleren. Wij zullen in 2016 nog niet gaan bieden op busconcessies en zullen, zo nodig via een doorstart, onze activiteiten op een later tijdstip voortzetten. Wij blijven zeer gemotiveerd om de openbaarvervoermarkt op te schudden en volledig met elektrische bussen te gaan rijden.”

Groen ov en korte lijnen
In de lente van 2014 maakte Go! haar ambities bekend: rijden met geheel elektrische bussen, korte lijnen met het personeel en de passagiers, en actieve inzet van sociale media. Oprichter Arjen Jaarsma wilde bieden op vijf of zes concessies, om er twee of drie binnen te halen. Om het benodigde kapitaal binnen te halen, ging Go! In gesprek met durfinvesteerders. In 2015 kondigde Jaarsma aan dat hij met Go! wilde bieden op de concessie Eindhoven.

Risico en frustraties
“Het was even doorbijten om deze beslissing te nemen”, zegt Jaarsma. “Naast het gebrek aan middelen speelt ook mee dat bij het concept van bieden het financieel risico nagenoeg bij één partij komt te liggen. Dat zijn bij ons de durfinvesteerders. Concepten als Uber en Flixbus hebben meer risicospreiding.”

Jaarsma gaat de komende tijd met de twee andere eigenaars van Go! bekijken wat de mogelijkheden in de toekomst zijn. Als de eigenaren besluiten om niet verder te gaan met Go!, overweegt Jaarsma een ov-adviesbureau te starten gericht op Afrika en het Midden-Oosten. Met zijn eerdere adviesbureau Balancia was hij ook al veel in het buitenland actief.

Karolien van Wijk

Over Karolien

Karolien van Wijk is redacteur van OV-Magazine, freelance tekstschrijver en communicatiespecialist.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook