Trolley 2.0 krijgt boost met Vossloh Kiepe
dossier Innovatie

Trolley 2.0 krijgt boost met Vossloh Kiepe

Het Duitse bedrijf Vossloh Kiepe gaat voor Arnhem twee trolleybussen ontwikkelen met batterijen die tijdens het rijden worden opgeladen. Daarnaast wil Arnhem het trolleynet gebruiken om elektrische auto’s op te laden.

Het plan om twee trolleybussen te laten maken die 10 kilometer op batterijen kunnen rijden, had Arnhem al in december 2014 gelanceerd. De opdracht ging toen naar het Nijmeegse bedrijf EL-KW, dat daarvoor verhuisde naar het Arnhemse bedrijventerrein Kleefse Waard. El-KW slaagde er echter niet in binnen een jaar een prototype Trolley 2.0 te bouwen. Daarom vordert Arnhem nu 135.000 euro subsidie terug.

De gemeente heeft nog wel geprobeerd EL-KW in het nieuwe Duits-Nederlandse project onder te brengen, maar de samenwerking met ‘leadpartner’ Vossloh Kiepe liep spaak. Dit Duitse elektronicabedrijf uit Düsseldorf wordt nu de hoofdleverancier van twee 18-meter trolleybussen met oplaadbare lithium-ion batterijen. Carrosseriebouwer Hess is de beoogde bouwer van de voertuigen. Voor dit project ‘E-bus 2020 In Motion Charging’ heeft Vossloh Kiepe 4 miljoen euro subsidie aangevraagd bij de Euregio Rijn-Waal in Kleve.

Uitstootvrij in 2023
Aan het project neemt een coalitie deel van tien partijen uit de regio Gelderland en NordRhein-Westfalen. De gemeente Arnhem wil ervaring opdoen met de trolley-batterijtechniek en stapsgewijs doorgroeien naar een

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook