'NS zet retail en Qbuzz in de etalage'

maandag 29 februari 2016
timer 2 min

NS wil haar winkels en busdochter Qbuzz verkopen en zich volledig richten op het punctueel rijden van treinen. Dat staat in de nieuwe strategie die topman Roger van Boxtel morgen presenteert, melden NRC en De Telegraaf.

De rol van Qbuzz en retail stond al sinds deze zomer ter discussie toen NS zich aan het herbezinnen was op een nieuwe strategie na de fraude in Limburg. De Telegraaf meldde toen al dat NS Qbuzz wilde verkopen aan Keolis, dat ook de moedermaatschappij is van Syntus. Syntus deed dat verhaal echter af als onzin.

Minister Dijsselbloem liet eerder al weten niet in te zien waarom NS zich bezig zou moeten houden met hamburgers bakken, doelend op de reeks retailformules die het bedrijf nu nog in haar portfolio heeft. NS exploiteert onder meer eigen formules, zoals de Broodzaak, Smullers en Kiosk, maar is ook franchisenemer van onder meer Albert Heijn (AH To Go) en Hema.

Abellio zou in de nieuwe strategie behouden blijven en meedingen naar buitenlandse concessies. In Nederland zou NS echter geen marktavonturen meer aangaan. De concessie van de spoorlijn Gouda–Alphen aan den Rijn, die Abellio vanaf december gaat rijden, blijft het bedrijf gewoon de volle vijftien jaar uitdienen. Qbuzz, officieel dochter van Abellio, wordt afgestoten. Nedtrain zou worden ondergebracht bij NS Reizigers.

Met de verkoop van Qbuzz en retail verliest NS een zevende van de omzet. Qbuzz leverde het bedrijf vorig jaar nog een omzet van 209 miljoen euro, terwijl de winkels voor 400 miljoen euro bijdroegen, op een totale omzet van bijna 4,4 miljard. Morgen presenteert topman Roger van Boxtel officieel de strategie.

De NS gaat zich richten op het punctueel rijden van treinen.
Ik dacht dat de passagier bij NS op de eerste plaats staat.
De NS moet zich niet richten op het punctueel rijden van treinen, maar het met zo weinig mogelijk vertraging vervoeren van de klant.
Daarom moet er bij vertraging van een binnenkomende trein, binnen redelijke grenzen, gewacht worden op overstappers ook al levert dat voor de vertrekkende trein vertraging op.

Ik zie nauwelijks een verband tussen het beheren van winkeltjes op stations and punctueel rijden. Winkeltjes kunnen ook verhuurd worden aan de uitbaters. Klaar.
Op tijd rijden is een andere opgave die samenhangt met veel factoren, maar nikst van doen heeft met die winkeltjes. Laat het NS management eens leren van Japan hoe daar op tijd gereden wordt.

Veel interessanter dan het aandeel in de omzet, lijkt mij het aandeel in het resultaat. Iets zegt me dat dan de verhouding tussen retail en treinoperatie anders komt te liggen.

Helaas vermeldt NS dat niet in haar jaarverslag.

Zoals Jan en Jaap aangeven zijn er vele meningen over wat nu echt goed vervoer is en hoe dit te meten. Gaat het nu om de totale reis of om meetbaar op tijd rijden? Voor de ketenreiziger gaat het om het geheel (dus enige afwijking is prima indien je daardoor de aansluiting haalt) , maar in consessies gaat het meestal enkel over "het op tijd rijden".
Daarnaast, wat is op tijd rijden, volgens de borden of volgens de dienstregeling. Afwijkingen in Japan komen ook voor, enkel door anders te communiceren rijdt elke trein op tijd. Bij ons heet dat vertraging.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »

Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid

25 sep 2023
De fysieke toegankelijkheid van het openbaar vervoer wordt geregeld in de Wet gelijke behandeling op grond van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar

2 mrt 2023

Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…

Lees verder »

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »