Wagentjes Appelscha rijden eind augustus

Wagentjes Appelscha rijden eind augustus

door in rubriek flexibel vervoer
Reacties uitgeschakeld voor Wagentjes Appelscha rijden eind augustus

Eind augustus start de pilot met twee zelfrijdende voertuigen in de gemeente Ooststellingwerf. Ze rijden zonder chauffeur, maar met verplichte steward.

De voertuigen leggen een traject af van 2,5 kilometer tussen het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer en de Wester Es in Appelscha. De proef gaat drie maanden duren. RDW verleende medio juni de benodigde ontheffing voor de pilot. Inwoners en toeristen kunnen gratis een ritje maken. De wagentjes rijden alleen overdag en bij mooi weer.

De voertuigen bieden plek aan tien personen en rijden maximaal vijftien kilometer per uur. Het betreft de EZ10, van de Franse fabrikant Easy Mile. Dit is hetzelfde type als de WEPod die op het terrein van Universiteit Wageningen proefrijdt. In de wagentjes is geen chauffeur aanwezig, maar RDW wilde wel een steward als voorwaarde voor de ontheffing.

Deze zomer wordt het traject gereedgemaakt. De fietspaden op de route worden iets verbreed en er komen haltes. Daarnaast wordt de belijning gewijzigd en wordt het overige verkeer geattendeerd op de aanwezigheid van de wagentjes. De route kruist onder andere de op- en afrit van de N381.

Volgens de gemeente Ooststellingwerf, waar Appelscha ligt, kunnen de zelfrijdende voertuigen zorgen voor betere bereikbaarheid en betere leefbaarheid van dunbevolkte regio’s. Wethouder Sietse Derks, de oorspronkelijke aanjager van het project, heeft de politiek inmiddels verruild voor het bedrijfsleven.

Karolien van Wijk

Over Karolien

Karolien van Wijk is redacteur van OV-Magazine, freelance tekstschrijver en communicatiespecialist.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook