‘Teamreflectie voorkomt spoorongelukken’

vrijdag 6 januari 2017
timer 3 min

Met een half uur teamoverleg op de verkeersleiding, na de dienst, neemt de kans op spoorongelukken duidelijk af. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Willy Siegel.

Teamreflectie zou een structureel onderdeel moeten worden van de bedrijfscultuur van de spoorbeheerder. Dat betoogt Willy Siegel op basis van zijn onderzoek naar Teamreflectie op zwakke veerkrachtsignalen binnen het programma ExploRail, waarin NWO en ProRail samen onderzoek financieren naar optimalisatie van het spoorbeheer. Siegel promoveert 12 januari aan de Universiteit Twente.

Resiliencer
Onderzoeker Willy Siegel stelt dat structurele kennisuitwisseling binnen teams over de gebeurtenissen van de dag de kennis ten goede komt. Expliciete kennis vindt hij belangrijker dan procedures. “Die kennis moet je wel delen. Zwakke veerkrachtsignalen, ofwel signalen die stimuleren tot analyse, worden zichtbaar gemaakt door een nabesprekingsysteem, de Resiliencer. Zo kunnen verkeersleidingteams erover praten om ongelukken in de toekomst te voorkomen of er beter mee om te gaan.”

In aanwezigheid van Siegel deed zich een bijna-ongeluk voor nabij Zaandam, waarbij in de mist twee treinen bij een open brug neus aan neus op hetzelfde spoor terecht kwamen. Dat kwam door een samenspel van factoren, waaronder een open brug, mist, een ziekmelding in de ochtenduren, een trainee-machinist en visuele informatie verdeeld over twee computerbeeldschermen: de ene trein op het linkerscherm, de andere op het rechterscherm.

Anticiperen
Siegel: “Tijdens een teambespreking moeten drie aspecten van het werk onderwerp van gesprek zijn: prestatie, werkdruk en veiligheid. Al die omstandigheden van het bijna-ongeluk, waarvan er zich dagelijks meerdere voordoen, worden onder die drie noemers naar boven gehaald via het nabesprekingsysteem. De kennis moet je implementeren.”

“Daarnaast moet je kijken naar wat goed verloopt en niet eindeloos blijven nadenken over fouten”, meent Siegel. “De treindienstleider van de toekomst heeft vaardigheden nodig voor effectieve teamreflectie. Aan het einde van zijn dienst moet hij in de rol van operationeel analist kruipen. Maar niet alleen de treindienstleiders moeten zich ontwikkelen. ProRail zal haar processen moeten aanpassen om deze verbetering mogelijk te maken.”

ExploRail
Het promotieonderzoek maakt onderdeel uit van een groot wetenschappelijke onderzoeksprogramma van ProRail, Technologiestichting STW en NWO Maatschappij- en Gedragswetenschappen dat loopt van 2012-2017. Het doel van ExploRail is door innovatief onderzoek de spoorinfrastructuur in Nederland voor de toekomst robuust en betrouwbaar te maken. Twintig promovendi van vijf verschillende universiteiten werken aan twee centrale researchthema's: Zelfdenkend Spoor en Whole System Performance.

Het thema Zelfdenkend Spoor (Intelligent Rail Infrastructure) moet leiden tot een spoorinfrastructuur die straks zelf aangeeft wanneer, hoe en waar deze onderhouden moet worden. Het thema Whole System Performance is gericht op het beïnvloeden van optimale samenwerking tussen de verschillende partijen met verschillende belangen op het spoor, zodat het beheer van het spoor verbetert en verstoringen sneller worden opgelost.

Leren van elkaar is natuurlijk nooit weg. Maar waarom moet dat nu NA dienttijd? Lijkt mij bij uitstek iets wat werkgerelateerd is. Misschien is de onderzoeker bang dat zijn gesprekspunt 2 (werkdruk) anders vergeten wordt? Maar zonder gekheid, zijn we nu al zover dat de werkgever zijn toch al overvraagde werknemers nog verder afknijpt, onder het motto : Goed voor de veiligheid. Ondertussen durft natuurlijk niemand zijn mond open te doen...op naar het pensioen op 70 jaar zou ik zo zeggen.

Het gaat om het bespreken van relevante details. Dat kan je het beste doen meteen na je werk, want dan is alles nog vers in de hoofden van de medewerkers. Dit verhoogd niet de werkdruk. In tegendeel men vindt het leuk om over z'n eigen werk te praten en zeker als het de veiligheid verhoogd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »

Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid

25 sep 2023
De fysieke toegankelijkheid van het openbaar vervoer wordt geregeld in de Wet gelijke behandeling op grond van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar

2 mrt 2023

Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…

Lees verder »

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »