EBS wint eindelijk weer een concessie

woensdag 20 december 2017
timer 2 min

Vervoerder EBS blijft voorlopig op de Nederlandse markt actief. Het bedrijf heeft, na eerdere vruchteloze pogingen, een concessie erbij weten binnen te halen. EBS rijdt vanaf december volgend jaar voor 10 jaar het busvervoer op Voorne-Putten en Rozenburg.

De inwoners krijgen volgens opdrachtgever MRDH busvervoer dat vergelijkbaar is met de huidige, uitgevoerd door Connexxion (die ook een bod deed). Een deur-tot-deurreis is mogelijk met deelfietsen en elektrische tuktuks. "Het duurde te lang", zegt EBS-directeur Wim Kurver over het winnen van een tweede concessie na Waterland (2012 - 2019). "Maar om Johan Cruijff aan te halen: als je stopt met voetballen, kan je ook niet scoren."

Nog geen zero-emissie
EBS start de concessie met een nieuwe busvloot (49 stuks) met WiFi, usb-aansluitingen, airconditioning en actuele reisinformatie op de displays. De bussen rijden op groengas, waardoor de CO2-uitstoot met 66 procent vermindert. Binnen deze concessie zijn ook twee R-netlijnen opgenomen: de verbindingen Spijkenisse–Hellevoetsluis en Spijkenisse–Brielle. EBS maakt in de concessie nog niet de overstap naar zero-emissie. "Dat werd ook niet gevraagd", aldus Kurver. "Er zijn nog geen goede oplossingen voor elektrisch busvervoer in landelijke gebieden."

'We zijn er niet voor één avontuurtje'
De busconcessie Voorne-Putten en Rozenburg omvat de gemeenten Nissewaard, Brielle, Hellevoetsluis, Westvoorne en de kern Rozenburg. De concessie heeft een looptijd van 10 jaar en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag draagt jaarlijks 7,5 miljoen euro hieraan bij. Voor sociale veiligheid subsidieert de Metropoolregio een bedrag van jaarlijks 200.000 euro. Kurver: "Met deze winst laten we zien dat we er niet zijn voor één avontuurtje in Waterland. Dat willen we heel duidelijk maken. Als we straks DAV ook winnen, weet iedereen hopelijk dat we een serieuze speler zijn."

In april van dit jaar heeft de Metropoolregio Rotterdam Den Haag besloten om het reguliere busvervoer en het maatwerk in combinatie met gemeentelijk doelgroepenvervoer op Voorne-Putten apart van elkaar te organiseren. De nu gegunde concessie aan EBS is voor het reguliere busvervoer. De aanbesteding voor het maatwerk is in voorbereiding en komt aanvullend op het aanbod van EBS.

Slechte zaak dat dit Israëlische en in de bezette gebieden in Palestina mensenrechtenschendende busbedrijf in Nederland weer een concessie binnensleept.

Het Nederlandse mensenrechtenbeleid biedt overheden geen ruimte om met besmette bedrijven als EBS in zee te gaan. Samenwerking is in strijd met gedragscodes als de UN Guiding Principles on Business and Human Rights, die integraal onderdeel vormen van dat beleid, en het door de overheid zelf opgestelde Nationaal Actieplan Bedrijfsleven en Mensenrechten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
EBS wint eindelijk weer een concessie

Nederland 12 januari 2012. Edam. EBS Public Transportation BV (kortweg: EBS) is een vervoersmaatschappij op het gebied van regionaal openbaar vervoer in Nederland. EBS werd in 2010 opgericht als onderdeel van de Israelische Egged Group om te kunnen meedingen naar concessies in het Nederlandse openbaar vervoer. De naam EBS staat voor Egged Bus Systems, wat verwijst naar het moederbedrijf Egged. EBS startte op 11 december 2011 met busvervoer in de concessie Waterland, dat tot die datum werd uitgevoerd door Arriva. Hiervoor zijn bij Scania 211 bussen geleased, die voldoen aan de hoogste emissienormen.[1] Bussen van EBS rijden door Noord-Holland. Bussen van EBS zijn voorzien van wifi, extra beenruimte. In de spits rijden er veel meer bussen. R-net Door de in het OV-bureau Randstad samenwerkende overheden wordt een hoogwaardig netwerk van bus-, tram-, metrolijnen en treinverbindingen(Sprinter) voor het hoogwaardig openbaar vervoer in de Randstad ontwikkeld: R-net. Dit lijnennetwerk moet voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria en aan de productformule. Hierin staan betrouwbaarheid, snelheid en goede voorzieningen voor de reiziger centraal. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort +31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen geïnteresseerden in busconcessie Zeeland

5 okt 2023

In december 2024 loopt de huidige busconcessie van Connexxion in Zeeland af. Dat betekent dat vervoerders zich…

Lees verder »
person_outlineBlog

Opmerkelijke keuzes rond nieuwe Hrn-concessie

8 sep 2023

De demissionaire regering heeft op een aantal punten opmerkelijke keuzes gemaakt rond de voorgestelde…

Lees verder »