Keolis wint concessie IJssel-Vecht

dinsdag 24 september 2019
timer 3 min

De provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland hebben de concessie IJssel-Vecht gegund aan Keolis. De vervoerder introduceert de grootste vloot van elektrische voertuigen in Nederland met meer dan 300 stuks.

Vanaf 13 december 2020 blijft Keolis voor de aankomende tien jaar de vervoerder in de concessies Veluwe en Midden-Overijssel. Vanaf 2021 gaat het bedrijf ook aan de slag in Lelystad en in 2023 in het concessiegebied IJsselmond. Het contract heeft een waarde van 900 miljoen euro en wordt uitgevoerd met meer dan 300 elektrische voertuigen. Daarmee is het de grootste Nederlandse elektrische vloot, aldus Keolis. In samenwerking met de opdrachtgevers wordt een deel van de laadinfrastructuur gerealiseerd voor de elektrische voertuigen. Daarnaast zorgt Keolis voor capaciteit op de eigen stallinglocaties.

RRReis
Onder de nieuwe merknaam RRReis krijgt het openbaar vervoer in de concessiegebieden een nieuw gezocht. “We zijn enorm blij dat we deze concessie hebben gewonnen”, zegt Frank Janssen, CEO Keolis Nederland: “Niet alleen omdat we onze huidige vervoergebieden Veluwe en Midden-Overijssel behouden, maar vooral omdat we onze reizigers daar mogen blijven bedienen én onze dienstverlening verder mogen uitbreiden. Het is zeer te waarderen dat drie provincies samen de gedurfde stap hebben gezet om reizen óver de voormalige concessiegrenzen heen mogelijk te maken. De concessie IJssel-Vecht is daarmee het eerste voorbeeld in Nederland waarbij echt invulling wordt gegeven aan hoe men in een groot gebied reizigers onbegrensd wil laten reizen.”

‘Beter ov-aanbod’
De provincies komen met de volgende verklaring waarom voor Keolis is gekozen: “Met de gunning van de concessie IJssel-Vecht aan Keolis Nederland krijgen de reizigers een beter ov-aanbod door een toename van het aantal dienstregelingsuren die Keolis inzet om de bereikbaarheid van de economische kerngebieden, regionale centra en middelgrote steden te verbeteren. Voor reizigers komen er ook speciale productformules waaronder ComfortRRReis op vier HOV-assen. De vakantiedienstregeling wordt verkort. Hiervan profiteren met name de forenzen.” Naast Keolis waren ook Arriva, Connexxion en EBS in de race voor concessie IJssel-Vecht.

Duurzame concessie
Op diverse stations komt een moderne haltezuil met een touchscreen. Hier kunnen mensen informatie krijgen over de busdienst en ook over andere mobiliteitsdiensten en de omgeving. In Apeldoorn, Lelystad en Zwolle komen servicewinkels voor persoonlijk klantcontact. Op diverse bushaltes komen reisinformatiepanelen werkend op zonne-energie. “Met al deze maatregelen wordt dit een van de meest duurzame concessies van Nederland”, zo klinkt het vanuit de provincies.

Lees ook: Vier vervoerders in de race om IJssel-Vecht

Vitaal belang
De concessies Midden-Overijssel en Veluwe, waar Keolis al reed, zorgen voor 30 procent van de omzet, vertelde vertrekkend topman Cees Anker afgelopen juni aan OV-Magazine.“Alles is er op gericht om die tender te winnen. Wij gaan voor de winst."  Saillant detail is overigens dat Syntus zich een decennium geleden nog verslikte in te rooskleurige offertes voor de concessies Veluwe en Midden-Overijssel. Daar werd destijds ingeschreven voor irreële businesscases, aldus Anker.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

VDL opent nieuwe duurzame fabriek voor bouw e-bussen

19 apr om 09:17 uur

VDL Bus & Coach heeft in Roeselare, in de Belgische provincie West-Vlaanderen, een nieuwe fabriek voor de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
-
descriptionArtikel

Van Hool schrapt 1100 banen

12 mrt om 09:21 uur

Van Hool stopt met de productie van bussen in Vlaanderen. Het bedrijf heeft het zelf over een 'strategische…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flixbus noteert recordwinst over 2023

29 feb om 15:29 uur

Flix - het moederbedrijf van FlixBus - vervoerde in 2023 maar liefst 81 miljoen reizigers per bus of trein. Dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »