Databoogjes geven inzicht
dossier Big data

Databoogjes geven inzicht

door Martin Courtz en Henk Doeke van Waveren in rubriek onderzoek
Reacties uitgeschakeld voor Databoogjes geven inzicht

De treindienst Zwolle–Emmen was dit jaar de grootste stijger ooit in de OV-klantenbarometer: van de laatste plaats naar een top-tiennotering. Met OV-chipkaartdata worden de opties voor verdere verbeteringen goed zichtbaar.

vechtdallijnenDe treindienst Emmen–Zwolle, onderdeel van de treinconcessie Vechtdallijnen, is aanmerkelijk verbeterd. Sinds december 2012 rijdt Arriva in opdracht van de provincie Drenthe, de provincie Overijssel en de Regio Twente met nieuwe treinen. De dienstregeling is betrouwbaarder geworden, terwijl de frequentie is verhoogd. Tussen Zwolle en Coevorden rijden de treinen een kwartierdienst in de spits.

Dat zijn 11 spitstreinen per dag extra, naast de stoptrein en sneltrein die samen elk half uur het hele traject Zwolle–Emmen afleggen. De halfuurdienst rijdt nu ook ‘s avonds. Daarnaast zijn de aansluitingen verbeterd. In Zwolle sluit Arriva beter aan op Intercity’s richting de Randstad en Noord-Nederland. In Mariënberg kwam een betere aansluiting op de andere Vechtdallijn, Mariënberg–Almelo. Arriva zag het aantal reizigers vorig jaar sterk toenemen. De klant waardeerde vooral de comfortabele in-en uitstap, de stiptheid en netheid.

Optimalisatie
Knelpunten zijn er echter nog steeds. Zo moeten reizigers in de spits soms staan. En door het enkelspoor tussen Coevorden en Emmen passen op dat traject de spitstreinen er niet meer bij. De wens

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook