Keukentafelgesprek over vervoer

Keukentafelgesprek over vervoer

door Wytze Schouten en Jan-Derk van 't Rot in rubriek flexibel vervoer
Reacties uitgeschakeld voor Keukentafelgesprek over vervoer

De ‘regiecentrale’ lijkt dé oplossing om taxivervoer voor mensen met een indicatie te redden van de ondergang. Prima, zolang regie maar samengaat met maatwerk en eigen kracht, schrijven Wytze Schouten en Jan-Derk van ’t Rot.

Het stormt in de wereld van de taxicontracten. Bij Regiotaxi Gelderland ging in februari de grootste vervoerder failliet. In allerijl moest de provincie vervangend vervoer regelen voor duizenden reizigers die van de Regiotaxi afhankelijk zijn. In mei viel Taxi Van Meurs om, een bedrijf dat in Limburg een groot deel van het leerlingenvervoer verzorgt. Aan de wortel ligt vaak een race to the bottom. Overheden stellen hoge eisen maar hebben minder budget. Vervoerders bieden laag om het werk binnen te halen, met als resultaat dat enkele inmiddels failliet zijn gegaan.

Inmiddels zoeken provincies, gemeenten, zorginstellingen en gebruikers naar manieren om het doelgroepenvervoer fundamenteel anders vorm te geven. Het sociaal domein hanteert hiervoor de term ‘kantelen’. Uitgangspunt is een overheid die meer uitgaat van de eigen kracht van burgers en een vangnet biedt wanneer iemand het echt niet meer zelf kan oplossen. In ons rapport ‘Krachten bundelen voor toekomstvast doelgroepenvervoer en OV’ uit 2013 concludeerden we al dat door vergrijzing, oplopende kosten en teruglopende budgetten het

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook