Eerste e-bus op mierenzuur in ontwikkeling

vrijdag 22 april 2016
timer 2 min

De TU Eindhoven en VDL werken samen aan de ontwikkeling van een elektrische bus op mierenzuur. Dat kan een aantrekkelijk alternatief voor waterstof worden. Maar er zijn nog wel wat hobbels te overwinnen.

Een groep van 25 studenten van de TU Eindhoven onder de naam Team FAST wist in januari na slechts vier maanden ontwikkelen al een modelauto te laten rijden op mierenzuur om te bewijzen dat het systeem werkte. Mierenzuur, ook wel bekend als methaanzuur, is een chemische stof die ook in de natuur voorkomt.

Volgens team FAST is het 'vloeibare elektriciteit'. Het mierenzuur gaat langs een katalysator en wordt omgezet in waterstof en CO2. De CO2 wordt weggefilterd en de waterstof wordt in een brandstofcel omgezet in elektriciteit. De weggefilterde CO2 staat gelijk aan de CO2 die nodig is om het mierenzuur te produceren.

Mierenzuur heeft een groot voordeel ten opzichte van waterstof: de opslag is mogelijk bij kamertemperatuur. Waterstof kan alleen onder hoge druk en in een stevige tank worden opgeslagen. Mierenzuur tanken kan via bestaande dieseltankinstallaties, aan de infrastructuur hoeft dus niets te veranderen. Ook is de actieradius veel groter.

Het is echter moeilijk om een goede katalysator te bouwen die snel genoeg werkt. Een snelle katalysator heeft een klein reactorvat nodig, maar is op dit moment nog onhandelbaar. Een groot reactorvat neemt weer te veel ruimte in. Ook is mierenzuur extreem zuur, wat corrosie kan veroorzaken op onderdelen.

Desondanks verwachten de studenten en VDL in de loop van dit jaar al een 12 meter lange Citea Electric met een mierenzuurinstallatie gereed te kunnen hebben. Het gaat dan om de eerste bus op mierenzuur ter wereld.

https://www.youtube.com/watch?v=7KKVUx-fGKc

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.