Mobility as a Service: alles in één app

Mobility as a Service: alles in één app

door in rubriek flexibel vervoer
Reacties uitgeschakeld voor Mobility as a Service: alles in één app

Af en toe duiken nieuwe modewoorden uit het buitenland op. ‘Mobility as a Service’ begint nu rond te zingen. Wat is het? En wat betekent het voor het ov?

Mobility as a Service, ook wel afgekort tot MaaS, betekent mobiliteit als dienst. En dus niet meer als product. Je hoeft zelf geen vervoermiddelen meer te bezitten, maar je kunt wel overal een auto of fiets gebruiken. Denk aan de slagzin ‘Overal een fiets’ van OV-fiets. Welbeschouwd is het openbaar vervoer al een dienst. Mobiliteit als dienst reikt verder met individuele én collectieve vormen van vervoer die je met ict aan elkaar knoopt.

Hoe is het ontstaan?
Mobility as a Service is in 2014 ontstaan uit een proef in Göteborg, de tweede stad van Zweden. Het idee is overgewaaid naar Finland. CEO Sampo Hietanen van Intelligent Transport Systems Finland heeft het omarmd en draagt het nu wereldwijd uit. ITS Finland is te vergelijken met Connekt in Nederland, netwerk voor slimme en duurzame mobiliteit. Eind 2015 is in de Finse hoofdstad Helsinki de eerste top gehouden rond Mobility as a Service. Dat is uitgemond in de oprichting van de Mobility as a Service Alliance. Daaraan zitten twintig partijen, onder meer

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook