Proef met WEpod mogelijk 3 jaar verlengd

dinsdag 13 december 2016
timer 3 min

De provincie Gelderland vraagt samen met de deelstaat Nordrhein-Westfalen Europese subsidie aan om de proef met de automatische WEPod in Wageningen drie jaar te kunnen verlengen.

De twee overheden hebben een Interreg-subsidieaanvraag ingediend in overleg met een 25-tal partners in het project: bedrijven, kennisinstellingen en overheden. De uitslag wordt rond de jaarwisseling verwacht. Over de hoogte van het aangevraagde bedrag doet Gelderland geen uitspraken. Evenmin over de kosten van het afgelopen proefjaar, die voor rekening van de provincie kwamen.

De twee automatische WEPods zijn na bijna een jaar aan het einde van de proefperiode gekomen. Aanvankelijk reden ze met gasten over de campus van Wageningen Universiteit. Sinds juni mogen ze ook met algemeen publiek rijden. Er zijn demoritten en open dagen geweest. De reacties van het publiek waren veelal enthousiast. De laatste maanden rijdt de WEpod iedere dinsdag als busdienst over de campus.

Sensoren
De WEpods leerden de route tussen de Wageningen Campus en station Ede-Wageningen stukje bij beetje kennen. Ingenieurs brachten de route gedetailleerd in kaart, zodat de voertuigen volgens een vaste lijn door de straten kunnen rijden. Het team heeft ook een slim sensorsysteem ontwikkeld met lasers, radars en camera’s waarmee de WEpod beter kan anticiperen op ander verkeer en bijvoorbeeld ook een mens van andere objecten kan onderscheiden.

De eerste stappen zijn gezet, zegt woordvoerder Petra Borsboom van de provincie Gelderland. “Het voertuig kan nu 200 verschillende objecten detecteren. Dat moeten er veel meer worden.” Daarvoor wordt zelflerende software gebruikt. De deelnemende technici en studenten hebben ook een systeem voor de operator in de Control Room ontwikkeld, een infotainmentsysteem in het voertuig en een app voor het reserveren van een rit. Bovendien kan de WEPod zich nu aanmelden bij een verkeerslicht in Ede.

Afwijking
Het project verliep niet zonder tegenslag. Zo bleek een WEPod een afwijking naar links te vertonen. Door het grote gewicht klapte er een band. Onderdelen gingen kapot en werden vervangen door de Franse fabrikant. Niettemin verwachten de onderzoekers dat volledig automatisch rijden met WEpod-achtige voertuigen al in 2030 kan worden ingevoerd. Tot voor kort was de inschatting nog 2050.

Behalve aan de techniek besteden de onderzoekers ook aandacht aan de ethische kant van het automatisch rijden. Er worden immers veel data verzameld waarbij de privacy in het geding is. Verder richten de onderzoekers zich op wet- en regelgeving, het gedrag van mensen en op de rol van de wegbeheerders. Het streven van de provincie is dat marktpartijen het initiatief binnen afzienbare termijn gaan overnemen. Maar voorlopig staat verdere doorontwikkeling centraal.

Foto boven: Gedeputeerde Conny Bieze spreekt haar tevredenheid uit over de proef tijdens het Future Mobility Event op 7 december in Ede.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.