‘Vervoer op afroep is niet meer te stuiten’

‘Vervoer op afroep is niet meer te stuiten’

door Niels van Oort, Oded Cats, Menno Yap in rubriek onderzoek
Reacties uitgeschakeld voor ‘Vervoer op afroep is niet meer te stuiten’

Vervoer op afroep, al dan niet automatisch en elektrisch, heeft zijn intrede gedaan en is niet meer te stoppen. Dat was de boodschap tijdens het TBR-congres in Washington, het jaarlijkse walhalla voor elke ov-onderzoeker.

De 95ste editie van de Transportation Research Board was tussen 8 en 12 januari, met ruim 14.000 deelnemers en duizenden research papers. Ondanks het door sommigen voorspelde einde van het ov was er nog steeds volop aandacht voor verbetermogelijkheden in planning en uitvoering van ov, met data als sleutel. Een kort verslag.

Uberisation
Verschillende onderzoeken laten de gestage groei zien van Transport Network Companies (TNC’s), aanbieders van flexibel vervoer zoals Uber of Lyft. In Los Angeles was na de introductie van dergelijke nieuwe vervoervormen een jaarlijkse afname van 5 procent van het conventionele ov te zien. Naast de voordelen van deze flexibele manier van stedelijke mobiliteit was er op het congres ook veel aandacht voor de keerzijde, zoals de negatieve impact op duurzaamheid en toegankelijkheid.

‘Equity’ bleek een belangrijk onderwerp: in hoeverre is (verbeterde) bereikbaarheid verdeeld over verschillende maatschappelijke groepen? De hamvraag is hoe reizigers gaan reageren op alle nieuwe vraagafhankelijke systemen. Ook is het cruciaal te weten waar de nieuwe reizigers van deze TNC’s vandaan

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook