De visie van: Bas Dubois

dinsdag 27 juni 2017
timer 2 min

Ik neem u mee terug in de tijd; naar de Worldexpo in Shanghai in 2010. Op deze Worldexpo werd alle transport elektrisch verzorgd; bussen, vrachtwagens en scooters werden allemaal elektrisch aangedreven. Ik had een surrealistisch gevoel toen ik hier rondliep.

Er werden meer dan 400.000 bezoekers per dag getransporteerd over een oppervlakte van ongeveer 5 vierkante kilometer met uitsluitend elektrische voertuigen. En het was schoon en stil – een heel prettige en onwerkelijke ervaring. Toen ik hier te gast was, begon ik te beseffen welke impact elektromobiliteit kan hebben op steden.

Denkt u bijvoorbeeld eens aan de sterke vermindering van geluid; niet alleen beïnvloedt dit ons welbevinden, maar ook onze slaap, onze gezondheid en ons concentratievermogen. Daarnaast biedt stil vervoer hele andere mogelijkheden aan een stad. Het vervoer kan veel dichter bij de mensen komen. Dit geldt zowel voor goederenvervoer als personenvervoer. Bussen kunnen in gebouwen komen en winkels in stadscentra kunnen ’s nachts worden bevoorraad.

Wanneer je hier verder over nadenkt, zijn de mogelijkheden legio. Bussen kunnen studenten in hun schoolgebouw ophalen, overdekte winkelcentra binnenrijden. Om dit te demonstreren is in 2015 tijdens de finish van de Volvo Ocean Race in Göteborg een bushalte gecreëerd in de stilste plek van de stad: de bibliotheek. De elektrische bus van lijn 55 reed de bibliotheek letterlijk binnen gedurende dit evenement.

In Nederland verwacht ik dat binnen 5 tot 10 jaar het stedelijk openbaar vervoer volledig elektrisch zal zijn. Dit vraagt van de steden voorbereiding en coördinatie om het maximale rendement te behalen. Ik roep alle stedelijke/regionale overheden, stedelijke architecten, netbeheerders op om hierover na te denken en dit mee te nemen in de planning van nieuwe infrastructuur, bij het plannen van nieuw vastgoed in de stedelijke omgeving, bij het definiëren van laadinfrastructuur et cetera.

Elektromobiliteit biedt de steden ongekende kansen. Steden zullen stiller en schoner worden. Het openbaar vervoer wordt aantrekkelijker doordat het dichter bij de eindbestemming van de passagier kan komen. Nederlandse steden: mis deze kansen niet!

Bas Dubois is directeur van Volvo Bus Benelux en Frankrijk

 

Deze publicatie is gesponsord door Volvo Bus

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.