Heijne winkelt selectief over marktwerking

Heijne winkelt selectief over marktwerking

In zijn vandaag gepubliceerde boek trekt Sander Heijne, journalist voor onder meer De Volkskrant en de Correspondent, van leer tegen dertig jaar marktwerking in de publieke sector. Marktwerking op het spoor is een van de pijlers onder het boek. Maar wie verrassende inzichten verwacht, komt bedrogen uit.

Het boek Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u begint met twee citaten: een van Milton Friedman, pleitbezorger van een zo’n vrij mogelijke markt, en een van voormalig NS-president-commissaris Jan Timmer, die tijdens de Fyra-enquête zei: “Privatisering is de moeder van alle kwaad.” En dat karakteriseert gelijk het hele boek: er wordt een kunstmatig scherpe lijn getrokken tussen vrije markt en publieke dienst en wat daar wel of niet onder zou moeten vallen. Dat komt het boek niet ten goede.

Gesprek met honderden professionals
Heijne
sprak voor het boek naar eigen zeggen honderden professionals uit de zorg, kinderopvang, postbezorging en het openbaar vervoer. Voor een analyse van de gebruikte argumenten beperk ik me hier slechts – om begrijpelijke redenen – tot het ov. Soms snijdt hij terechte punten aan, maar het heeft er alle schijn van dat Heijne selectief gebruik maakt van argumenten die hij tijdens zijn onderzoek tegengekomen moet zijn.

U moet ingelogd zijn om dit artikel te kunnen lezen. Login

Lees ook