Helft Europese bussen elektrisch in 2025
dossier ZE2025

Helft Europese bussen elektrisch in 2025

In 2025 rijdt ongeveer de helft van alle ov-bussen elektrisch. Dat blijkt uit een enquête van de TU Delft onder 141 vervoerders en ov-autoriteiten in Europa. De helft van de vervoerders stapt in de komende twee jaar over op elektrische bussen voor meerdere buslijnen. Daarbij bestaan nog wel onzekerheden over de kosten en betrouwbaarheid van de techniek en hoe de meerkosten moeten worden opgevangen.

Elke week introduceren vervoerders ergens in Europa nieuwe e-bussen, daartoe aangespoord door overheden die de luchtvervuiling in de steden willen terugdringen en de CO2-uitstoot laten afnemen. De vervoerbedrijven kiezen voor het geleidelijk invoeren van e-bussen. Net als ov-autoriteiten denken ze dat elektrisch rijden pas echt een succes wordt als bussen de hele dag kunnen rijden zonder tussentijds bij te laden.

Het onderweg opladen zien ov-autoriteiten en vervoerders als een dure (tussen)oplossing. Bovendien is de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk niet altijd opgewassen tegen krachtige opladers. Dit wordt met name een probleem als elektrische bussen op grote schaal worden ingezet. Ook is de beschikbare ruimte voor de laadinfrastructuur vaak beperkt.

Omdat e-bussen duurder zijn in aanschaf, willen vervoerders extra financiering voor de overstap. Daarnaast dringen ze aan op het verlengen van concessies zodat ze de bussen over een

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook