Rover ziet nieuw betaalsysteem graag komen

woensdag 10 juli 2019
timer 2 min

Reizigersvereniging Rover is blij met de plannen van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) om nieuwe betaalmethoden in te voeren. Betalen met bankpas of mobiel wordt zo mogelijk.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven kondigde in een brief aan concessiehouders en overheden aan dat ze een betaalsysteem wil waarbij reizigers via bijvoorbeeld een bankpas of mobiel kunnen betalen. Volgens de staatssecretaris is de techniek achter de OV-chipkaart toe aan vervanging. Hoewel het gebruiksgemak van de kaart door de reizigers wordt gewaardeerd, wordt het tijd voor een eigentijds systeem, zo schrijft Van Veldhoven. Ze hoopt dat de nieuwe betaalmethoden in 2021 al ingevoerd kunnen worden.

Gemak
Rover stelt dat het goed is om betaalsystemen te ontwikkelen die veel meer uitgaan van het gemak van reiziger. “Hoewel de OV-chipkaart voor veel reizigers een handige betaalmethode is, zijn er ook nog steeds veel reizigers die tegen de grenzen van het systeem aanlopen. Denk aan reizigers die met meerdere vervoerders reizen of een poortje moeten passeren bij het overstappen”, zegt Rover woordvoerder Sanne van Galen. “Wij hopen dat nieuwe betaalmethoden hier meteen een goede oplossing voor kunnen bieden.”

Breed palet
Van Galen wil wel benadrukken dat er een breed palet aan betaalmiddelen moet komen. “Dé reiziger bestaat niet en ook bankpassen en mobieltjes zijn niet voor iedereen een uitkomst. We denken dan ook graag mee over de soorten betaalmiddelen die wij voor verschillende groepen voor ons zien. En uiteraard willen we ervoor waken dat de rekening niet bij de reiziger wordt gelegd, zoals we bij de OV-chipkaart vaak wel hebben zien gebeuren.”

Van Veldhoven verwacht dat de nieuwe betaalwijzen meer gemak gaan bieden aan de reiziger, wat leidt tot extra reizigers en opbrengsten.

[…] bron: ovmagazine.nl […]

Keuze mogelijkheid...
Geef de reiziger de keuze door A) of te reizen met een losse OV chipkaart én bankpas, of B) een geïntegreerde bankpas inclusief OV chipkaart. Stel dat men - wat niet te hopen is - zijn bankpas verliest, men nog altijd een reisoptie heeft door met de OV chipkaart naar z'n bestemming te reizen. Dit laatste vooral indien de gebruiker de chipkaart voorzien heeft van "automatisch opladen".
- Zorg er verder voor dat het in- en uitchecken bij wisseling van vervoerder OOK verleden tijd is ! Eénmalig in- en uitchecken ongeacht welke vervoerder moet in de nieuwe vorm wel mogelijk worden ! Als men e.e.a. gaat vernieuwen is dit laatste punt zéér wenselijk om het reizen met het OV te vergemakkelijken en te bevorderen, anders is het maar een halve verbetering !

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.