Groningen wint strijd om hyperloop

maandag 23 december 2019
timer 3 min

Het Europese Hyperloop Center (EHC) wordt gebouwd in de provincie Groningen. De provincie troeft daarmee Zeeland af. Er komt onder meer een high-speed testbaan van 3 kilometer tussen Meerstad en Lageland.

Niet iedereen staat te springen voor de komst van het testcentrum.

Zowel Groningen als Zeeland hebben een goed voorstel ingediend, zo stelt de beoordelingscommissie. “De keuze is gemaakt op basis van planologische en bouwtechnische criteria, het regionale ecosysteem van partnerships en een financieringspakket. Uiteindelijk is Groningen als winnaar uit de bus gekomen.” Het EHC is een initiatief van de startup Hardt Hyperloop. De bouw van het EHC start in 2020 en zal naar verwachting in 2022 afgerond zijn. Tests uitgevoerd in het EHC zullen uitwijzen of de hyperloop een realistisch alternatief is voor korte afstandsvluchten.

Lees ook: Groningen en Zeeland azen op hyperloop

Alternatief luchtvaart

In de laatste editie van OV-Magazine stelde hoogleraar Bert van Wee dat, zodra de techniek op orde is, de hyperloop nog aan twee voorwaarden voldoen om een succes te worden. “Het moet een evolutionair ontwikkeld Europees systeem worden, en de luchtvaart moet aan banden worden gelegd. Dat laatste kan doordat de hyperloop een alternatief is, het blijft daardoor mogelijk om in korte tijd door heel Europa te reizen. Van alles wat er wordt bedacht komt maar een klein deel op straat – net zoals maar een klein deel van alle nieuw bedachte producten uiteindelijk in de winkel komt – maar dat is geen argument om dingen zoals de hyperloop niet te proberen. Ik zeg niet dat het er komt, maar het is wel een mogelijkheid.”

Groene mobiliteit

De provincie Groningen is blij met de komst van het testcentrum. Mirjam Wulfse, gedeputeerde voor de provincie Groningen, zegt over het EHC: “De komst van het EHC sluit naadloos aan bij onze ambities in innovatie en duurzaamheid. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken in Groningen nauw samen aan de ontwikkeling van slimme en groene mobiliteit. De hyperloop testbaan is daar een prachtige aanvulling op. Het EHC zal Groningen internationaal op de kaart zetten als proeftuin voor slim en groen vervoer. Daarbij zorgt het ook voor meer werkgelegenheid in onze regio.”

‘Lullig briefje’

Bewoners van het buurtschap Lageland zijn op zijn zachts gezegd niet blij met de komst van de testbaan in de achtertuin. Kunstenaar Klaas Lageweg woont sinds kort in het dorp. “Dit is één van de redenen dat we hier kwamen wonen. Voor én achter vrij zicht”, wijzende naar de weilanden om zijn vrijstaande huis. “Daar moet-ie volgens de plannen komen. Dat wordt één groot blok richting de horizon”, zo zegt hij tegen RTV Noord.

Lageweg wist niets van de hyperloopplannen toen hij zijn huis kocht. “Pas vorige week kwam er iemand van de gemeente met een lullig briefje.” De buurman van Lageweg, Erik Schoppen, voegt eraan toe: “Natuurlijk weet je dat er ontwikkelingen kunnen zijn en dat de stad uitbreidt. Maar het verandert hier binnen een jaar tijd, terwijl wij daar niet van op de hoogte waren gesteld. Wij zijn hier niet in gekend. De overheid heeft verzaakt in de informatieplicht.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.