Het Rijk wil meer regie gaan voeren over het openbaar vervoer en minder subsidie verstrekken aan de sector. Dat blijkt uit de nieuwe ‘OV-visie’ die het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) nu ontwikkelt.
IenM wil meer regie en minder subsidie
Het departement streeft naar ‘krachtige besluitvorming’ over onderwerpen die de regionale en landelijke concessies overstijgen. In elk geval over de OV-chipkaart – zoals de commissie-Meijdam adviseerde – maar wellicht ook over reisinformatie, tarieven en toegankelijkheid. Door de regionale versnippering zijn die onderwerpen onduidelijk voor de reizigers. Ook door de winterperikelen bij NS en ProRail wil IenM vaker ingrijpen en de regie te nemen. De Tweede Kamer en Rover dringen daar al jaren op aan.
Een tweede uitgangspunt van de nieuwe Rijksvisie op het ov is ‘hogere efficiency’. Net als in de kunstsector gaat het beginsel gelden dat de gebruiker betaalt, en dus krijgt de ov-sector minder subsidie. Dat gaat niet alleen gepaard met bezuinigingen, maar ook met een betere marktwerking, mogelijk meer ruimte voor commerciële activiteiten van vervoerbedrijven en professionelere marketing. Ook broedt IenM nog op manieren om vanuit de vastgoed- ontwikkeling nieuwe bronnen aan te boren voor het openbaar vervoer.
Een derde uitgangspunt is ‘betere klantgerichtheid’. Met de klantwensenpiramide van NS in het achterhoofd wil het ministerie dat vervoerbedrijven meer ‘zachte’ kwaliteiten bieden als beleving, betrouwbaarheid, comfort, gemak en veiligheid.
IenM hoopt de nieuwe OV-visie voor de zomer af te ronden. Hij kan dan worden besproken met ov-autoriteiten, vervoerders en wellicht partijen als het ministerie van Onderwijs (OV-studentenkaart), scholen, universiteiten, vastgoedontwikkelaars en werkgevers (mobiliteitsmanagement).
Meer artikelen met dit thema
Gemeenten bepalen zelf inzet boetegeld EBS
8 jul om 16:35 uurDe gemeenten in Zaanstreek-Waterland mogen zelf bepalen hoe zij boetegeld, opgelegd aan vervoerder EBS,…
Kwaliteit ov-knooppunten holt achteruit door financiële tekorten
7 jul om 10:38 uurNiet alleen de reizigers zullen de impact van bezuinigingen voelen — ook de kwaliteit van de ov-infrastructuur…
Eerste ‘Buitenpoort’ van Nederland bij station Bussum Zuid
24 jun om 09:22 uurOp 18 juni was de officiële opening van de eerste Buitenpoort in Nederland op station Bussum Zuid. Een…
KiM: bij flexvervoer is meer aandacht nodig voor de reiziger
10 jun om 11:23 uurDe invoering van flexvervoer leidt lang niet altijd tot betere bereikbaarheid. Dat blijkt uit het rapport '…
Ov-sector luidt noodklok tegen bezuinigingen
6 jun om 14:25 uurOp dinsdag 10 juni om 08.45 uur klinkt er in de regio’s Amsterdam en Rotterdam Den Haag een ongebruikelijk…
Westelijke entreetunnel Amsterdam CS na twee jaar hinder weer open
2 jun om 11:17 uurDe vernieuwde westelijke reizigerstunnel van Amsterdam Centraal is in gebruik genomen. Na bijna twee jaar van…
Middelengebruik op de werkvloer: nieuwe handreiking helpt vervoersbedrijven
26 mei om 13:52 uurUit onderzoek van TNO en het Trimbos-instituut blijkt dat middelengebruik –…
Column: Sociale veiligheid blijft van belang
26 mei om 13:09 uurMaart 1989 worden op metrostation Zuidplein drie vrouwen door een verwarde man doodgestoken. Maar dat was niet…
Reactie toevoegen