De drie met opheffing bedreigde stadsregio’s in de Randstad hebben een deal gesloten met minister Schulz om 900 miljoen euro per jaar aan Brede Doeluitkering in handen te houden.
‘VVD’ers sloten deal over metropoolregio’s’
Dat zegt voormalig voorzitter Jaap Modder van de Stadsregio Arnhem Nijmegen in de nieuwe brochure Van opdoeken naar oppakken (pdf) van SkVV (samenwerkende stadsregio’s in het kader van verkeer en vervoer). “Als lulletje uit het oosten zat ik met de portefeuillehouders Peter Smit, Jeannette Baljeu en Eric Wiebes van Haaglanden, Rotterdam en Amsterdam met Melanie Schultz aan tafel, vier VVD’ers onder elkaar. Peter Smit kon het mooi zeggen tegen de minister: ‘Als jij denkt het geld voor verkeer en vervoer via de provincies te gaan verdelen, dan is het oorlog.’ Dan weet je al hoe het afloopt: de minister geeft hen gelijk en de Zuid- en Noordvleugel krijgen elk hun metropoolregio. De rest van de stadsregio’s gaat tóch niet vechten.”
Eén regeltje
Volgens Modder hebben de oostelijk gelegen stadsregio’s het aan zichzelf te danken dat ze op 1 januari 2015 hun boedel mogen inleveren bij de provincies. “Eén regeltje in het regeerakkoord en Twente, Arnhem Nijmegen en de regio Utrecht renden naar de provincies met de vraag of die hun openbaar vervoer wilden overnemen. Dan ontbreekt het aan zelfbewustzijn en geloof je niet in jezelf.”
“Ze lopen nu het risico dat hun middelen uit de Brede Doeluitkering (voor verkeer en vervoer) worden uitgesmeerd over een veel groter gebied”, zei Modder eind vorige week op het SkVV-congres Van opdoeken naar oppakken. “Dat is logisch vanuit de provinciale legitimatie, maar dramatisch voor de economische ontwikkeling van de steden en hun omgeving.”
Niets beters
“De stadsregio’s hebben het openbaar vervoer aardig gedaan, maar hadden meer kunnen en moeten doen: milieu, economie en landschap”, vindt Modder, nu eigenaar van bureau Brainville en geassocieerd met Buck Consultants International. “Het opheffen van de Wgr-plus lijkt me daarom geen verkeerd idee, als er maar iets beters voor in de plaats komt. Maar dat gebeurt niet.”
Volgende week hakt de Eerste Kamer de knoop door over de opheffing van de zeven stadsregio’s in heel Nederland per 1 januari 2015 en de vorming van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Metropoolregio Amsterdam in de Randstad.
Lees ook: Stadsregio's zijn opheffing nabij

Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Eerste ‘Buitenpoort’ van Nederland bij station Bussum Zuid
24 jun om 09:22 uurOp 18 juni was de officiële opening van de eerste Buitenpoort in Nederland op station Bussum Zuid. Een…
KiM: bij flexvervoer is meer aandacht nodig voor de reiziger
10 jun om 11:23 uurDe invoering van flexvervoer leidt lang niet altijd tot betere bereikbaarheid. Dat blijkt uit het rapport '…
Ov-sector luidt noodklok tegen bezuinigingen
6 jun om 14:25 uurOp dinsdag 10 juni om 08.45 uur klinkt er in de regio’s Amsterdam en Rotterdam Den Haag een ongebruikelijk…
Westelijke entreetunnel Amsterdam CS na twee jaar hinder weer open
2 jun om 11:17 uurDe vernieuwde westelijke reizigerstunnel van Amsterdam Centraal is in gebruik genomen. Na bijna twee jaar van…
Middelengebruik op de werkvloer: nieuwe handreiking helpt vervoersbedrijven
26 mei om 13:52 uurUit onderzoek van TNO en het Trimbos-instituut blijkt dat middelengebruik –…
Column: Sociale veiligheid blijft van belang
26 mei om 13:09 uurMaart 1989 worden op metrostation Zuidplein drie vrouwen door een verwarde man doodgestoken. Maar dat was niet…
Twee inschrijvers voor nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant
19 mei om 14:57 uurArriva en EBS hebben een bieding uitgebracht op de nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant. Arriva is de huidige…
Een veiliger ov in Almere: wat werkt en wat niet?
8 mei om 15:28 uurIn Almere kon – figuurlijk gesproken – de vlag uit: het aantal incidenten in het openbaar busvervoer was fors…
Reactie toevoegen